Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Blog

Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Oči i arterijska hipertenzija

Oči i arterijska hipertenzija
Svake godine 17. svibnja obilježava se svjetski dan hipertenzije  (povećan krvni tlak).
Svake godine 17. svibnja obilježava se svjetski dan hipertenzije  (povećan krvni tlak)   u svrhu prevencije, otkrivanja i liječenja povišenog krvnog tlaka, a time posljedično prevenciji bolesti i stanja kojima je on uzrok.
 

Smatra se  da je povišen krvni tlak  u oko 20% slučajeva uzročnik smrti na svijetu. On uzrokuje bolesti srca i krvnih žila, srčani i moždani udar, otkazivanje bubrega i slabiji rad svih organa. Često se i naziva tihi ubojica i postupno napreduje oštećujući sve organe, a nerijetko se otkrije slučajno kada se doživi srčani ili moždani udar.
 
Radi važnosti i učestalosti hipertenzije  mjesec svibanj  se proglašava i  ”mjesecom mjerenja krvnog tlaka”.
 
Kakva je povezanost očiju i povišenog krvnog tlaka  i kako on negativno utječe na oči?

 
Najčešće pitanje koje se postavlja je o povezanosti povišenog krvnog i očnog tlaka. To je razumljivo jer danas postoji svijest o velikoj štetnosti povišenog očnog tlaka (glaukomska bolest) po vid. Ne postoji direktna povezanost povišenog  krvnog i očnog tlaka. To su dvije potpuno “odvojene” bolesti. Međutim kako na dužu stazu povišen krvni tlak oštećuje krvotok ( cirkulaciju ), tako s vremenom  slabi ishrana vidnog živca  i  time on doprinosi  oštećenju oka.
Slaba cirkulacija u mrežnici općenito doprinosi i progresiji degenerativnih procesa u oku, a slabiji rad srca kao posljedica hipertenzije dodatan je negativni čimbenik slabljenja cirkulacije u očima.  Nerijetka je i pojava infarkta  i tromboza u oku s posljedicom teškog oštećenja vida.
 
Zašto je važan pregled očiju kod osoba s povišenim krvnim tlakom (hipertoničara)?
 
Kod svake obrade hipertoničara je potreban oftalmološki pregled i tada se pri pregledu očne pozadine (tzv. fundusa) promatraju krvne žile u oku. To je jedini način da se kod nekoga direktno “uživo” vide krvne žile (arterije i vene).  Prema njihovom izgledu i promjena na njima stupnjuje se ozbiljnost i napredovanje hipertenzije.
Vrlo često se pri oftalmološkom pregledu postavi sumnja da pacijent ima hipertenziju i pošalje ga se  internisti na obradu.
 
Važnost slogana “Saznajte koliki je vaš krvni tlak”.
 
Podizanje svijesti o  važnosti  mjerenja i kontrole krvnog tlaka. Treba vršiti  mjerenje barem jednom godišnje i poticati na  češću kontrolu oboljelih. Na taj način doprinosimo poboljšanju zdravlja populacije i kvalitete života umanjenjem opasnosti od srčanog i moždanog udara kao i drugih komplikacija hipertenzije.
 
Tlak treba snižavati ispod 140/90 mm Hg!
 
Posjet oftalmologu jednom godišnje doprinosi prevenciji hipertenzije!
 
Da bi se dobro regulirao krvni tlak treba mijenjati loše životne navike: prestati pušiti, smanjiti unos alkohola i nezdrave hrane, smanjiti  unos soli, regulirati tjelesnu težinu, povećati fizičku aktivnost, te  smanjiti stres kroz bolje planiranje i odbacivanje nepotrebnog  što nas opterećuje.

prim. Igor Žuljan, dr. med.

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: