Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Blog

Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

7. travnja, Svjetski dan zdravlja!

7. travnja, Svjetski dan zdravlja!
Podsjetimo se da se bliži Svjetski dan zdravlja koji obilježavamo  7. travnja, na prijedlog Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) već punih 70 godina.
 
Dan koji je namjenjen podizanju svijesti o velikoj važnosti zdravlja. Očuvanju zdravlja moramo biti posvećeni svakodnevno, cijeli život.
 
Možda vam se tema zdravlja u ovom trenu društvene zbilje doimlje ironično, pa čak i sarkastično, ali je ne smijemo zaboraviti. Kroz povijest smo se  stalno suočavali s bolestima i epidemijama i do sada smo ih preboljeli, preživjeli kao populacija ali i dalje se svi moramo brinuti za očuvanje kako svog, tako i zdravlja svoje obitelji, naroda i cijelog društva.
 
Zdravlje, a i bolest se ponekad, moguće i sad , shvaća zdravo za gotovo, kao nešto Bogom dano. Zdravlje treba njegovati i čuvati cijeli život, a ne samo sada kada nam prijeti epidemija.
 
Kako razmišljati o očuvanju zdravlja, a pogotovo  zdravo živjeti u ovakvom trenutku? Bombardirani smo kojekakvim ograničenjima, strogim uputama o socijalnoj distanci, higijeni, smanjenju nepotrebnih tjelesnih pokreta, promjeni navika. Ograničili smo nepotrebna kretanja i okupljanja i nije nam sve dostupno što bi htjeli u ovom trenutku.
 
Ako to pobliže analiziramo  samo je  jako naglašeno ono što se zadnjih stoljeća znalo, a to je  da je potrebno redovito i u određenim prilikama detaljno održavati tjelesnu higijenu, prati odjeću, čistiti predmete koje koristimo. Uglavnom brinuti za higijenu tijela i predmeta u svojoj blizini. Skoro da smo zaboravili prati ruke prije obroka, a mnogi i nakon nužde. U socijalnim kontaktima smo prečesto pretjerivali s nepotrebnim  i  neiskrenim kontaktima  i izrazima simpatija kao što su u našoj kulturi ophođenja nepotrebna rukovanja, grljenja i ljubljenja u raznim prilikama. Nerijetko smo se nepotrebno  približavali i ulazili u tako zvanu intimnu zonu unoseći  se u lice  šalterskim službenicima, prodavačima, javnim radnicima i sl.
Sada se bunimo da se ne možemo kretati zdravlja radi, a donedavno trgovački centri su nam bili prepuni vikendima i nismo se baš iskazali  u kretanju prirodom. Teretane  i vježbanje u zatvorenim prostorima smo često pretpostavili prirodi. Potrošnja alkohola i duhanskih proizvoda je bila među najvišima u EU. Konzumacija pekarskih proizvoda i “nezdrave hrane” je  vrlo visoko kotirala kod adolescenata i mladih, a od šećerne bolesti boluje čak  više od 200.000 hrvatskih građana.
 
Nismo živjeli  zdravo i  sada je prilika da malo o svemu tome razmislimo i da na svom osobnom primjeru budemo uzor drugima. Osluškujmo svoje tijelo i ako bolujemo od kakve kronične bolesti pridržavajmo se uputa lječnika, a redovite kontrole ćemo malo prorijediti. U slučaju znatnog ili naglog pogoršanja ne treba se ustručavati obratiti liječniku.
 
Prema definiciji WHO zdravlje je prisutnost fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti. Posebno stoga, osim higijensko -socijalnih mjera  moramo se podupirati, bodriti, pokazati solidarnost i socijalnu osjetljivost prema slabijima i potrebitima, ne biti  sebični i kupovati namirnice kao da je Sudnji dan. Posebno je opasna destruktivnost na društvenim mrežama i “ okretanje pile naopako”, te stvaranje kolektivno negativnih emocija, pa i panike.
U ovom momentu se moramo suočiti s negativnim ekonomskim  posljedicama epidemije te se za to pokušati pripremiti, a i to je  dugoročna borba za naše zdravlje.
 
 
 
prim. Igor Žuljan, dr. med.

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: