Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Blog

Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Imate stalno zamagljen vid, možda imate mrenu?

Imate stalno zamagljen vid, možda imate mrenu?
Ukoliko vam na oftalmološkom pregledu potvrde da se radi o sivoj mreni, jedina mogućnost liječenja je kirurškim putem, no nema mjesta panici. Operacija mrene ultrazvučnom metodom (fakoemulzifikacija-PHACO) je brza, bezbolna i sigurna metoda s brzim oporavkom vida koja se radi u lokalnoj kapljičnoj anesteziji, a pacijent nakon operacije odmah ide doma. 
Prosinac kao i ulazak u novu godinu počastili su nas osim dobrog blagdanskog raspoloženja i nezamislivo lijepim i ugodnim vremenskim prilikama koje neki od naših sugrađana zbog problema sa zamagljenim vidom ne doživljavaju na isti način kao i većina stanovnika ovog rajskog kutka na kugli zemaljskoj.

Uistinu, zamagljenje vida uz promjenjenu percepciju boja i promjenu dioptrije, pojavu zablještenja i krugova oko izvora svjetla spada u najranije znakove sive mrene ili katarakte. Stoga, ako vam se pojavio neki od navedenih simptoma, osobito ako u obitelji imate očnih bolesti, dobro bi bilo što prije napraviti detaljan oftalmološki pregled.

Siva mrena je po definiciji zamućenje prirodne leće koja je sastavni dio optičkog aparata oka u kojem sudjeluje u formiranju slike. Ukoliko leća nije potpuno bistra, javljaju se ranije navedene smetnje vida.

Stajališta oko rizika za razvoj, kao i za mogućnost prevencije sive mrene, unatoč brojnim raspravama i dalje nisu usaglašena. Iako se smatra normalnim procesom starenja, mrena može biti prirođena (kongenitalna mrena), može se razvijati u ranom djetinjstvu (juvenilna mrena), može biti posljedica liječenja sistemskih blesti kortikosteroidima, posljedica UV zračenja, udarca u oko (traumatska mrena), metaboličkih bolesti poput dijabetesa i očnih bolesti poput upale srednje očne ovojnice (uveitis) i glaukoma.

Ukoliko vam na oftalmološkom pregledu potvrde da se radi o sivoj mreni, jedina mogućnost liječenja je kirurškim putem, no nema mjesta panici. Operacija mrene ultrazvučnom metodom (fakoemulzifikacija-PHACO) je brza, bezbolna i sigurna metoda s brzim oporavkom vida koja se radi u lokalnoj kapljičnoj anesteziji, a pacijent nakon operacije odmah ide doma. Operacijom mrene uklanja se zamućena prirodna leća, a umjesto nje se ugrađuje umjetna leća koja korigira dioptriju.

dr. Vlade Glavota, spec. oftalmolog

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: