Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Blog

Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Jeste li znali da božićno drvce može nastati u oku?

Jeste li znali da božićno drvce može nastati u oku?
Mutnine u leći koje podsjećaju na božićno drvce su izgledom sitne, razasute igličaste tvorbe, visoko reflektivne i raznobojne. Pored drugih, predominiraju crvena i zelena boja što može objasniti zašto su se stari oftalmolozi opredijelili za baš ovakvo ime.
Točnije, može nastati u leći oka. Ali krenimo od početka...

Medicina nas uvijek iznenađuje. Kroz svoj višestoljetni razvoj, pomiješan s tradicijom i onim što nas okružuje liječnici su se pri prvim opisima nekih rijetkih stanja morali snalaziti na razne načine. Tako su i oftalmolozi jedan poseban oblik mrene opisali po božićnom drvcu. Zašto?

Ukrašeno božićno drvce je najvidljiviji simbol Božića, središte je okupljanja obitelji i mjesto darivanja. Božićno drvce je zimzeleno stablo, najčešće smreka, koje se pred Božić ukrašava kuglicama, lampicama, raznobojnim svjetiljkama, a na vrh drvca se najčešće postavi zvijezda.

S druge strane, mrena je zamućenje prirodne leće oka. Zamućenje leće može nastati u svim životnim dobima, no najčešće je u starijih ljudi te je prvi uzrok slabljenja vida i sljepoće diljem svijeta. Zamućenje leće je najčešće jednolično pa je popularan naziv ove bolesti siva mrena. Jednostavnom, kratkom i bezbolnom operacijom se u 21. stoljeću svaki pacijent može lako riješiti mrene i isti dan se otpušta doma.

No, nekada zamućenje prirodne leće nije tako monotono. Mutnine u leći koje podsjećaju na božićno drvce su izgledom sitne, razasute igličaste tvorbe, visoko reflektivne i raznobojne. Pored drugih, predominiraju crvena i zelena boja što može objasniti zašto su se stari oftalmolozi opredijelili za baš ovakvo ime.

Jako je teško dobiti realnu sliku ovakve mrene, a najupečatljivija je ona koja se vidi golim okom pri pregledu pacijenta. Nekada ovakva mrena može biti znak težih sistemskih bolesti kao što je mišićna distrofija, ali se tu i tamo nađe kod potpuno zdravih osoba. Operira se jednako kao i bilo koja druga mrena. Operacija ove mrene nije hitna pa ako je dijagnosticirana u prosincu, može se ukloniti nakon Adventa i Božića. :-)
 
Sretni blagdani!
 
Mirko Ratković, dr. med., Odsjek za retinu Klinike Svjetlost

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: