Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Blog

Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Jeste li znali da postoji i dječji glaukom?

Jeste li znali da postoji i dječji glaukom?
Prvi znakovi su pojačano suzenje, osjetljivost na svjetlo, veći nemir i plač djeteta i povećana rožnica koja daje izgled većeg oka.

Urođeni glaukom se javlja od samog rođenja i najčešće se razvije u prvoj godini žvota, a javlja se rijetko i otprilike u 1:15.000 poroda, malo češće u muške djece i najčešće je obostran. Takvo stanje ako se ne prepozna i ne liječi na vrijeme dovodi do teškog oštećenja vida.
 
Najčešće ga otkriju sami pedijatri u okviru redovitih pregleda u prvim tjednima i mjesecima djetetova života. Prvi znakovi su pojačano suzenje, osjetlivost na svjetlo, veći nemir i plač djeteta i povećana rožnica koja daje izgled većeg oka. Vodeći dijagnostički znak je jako povišen očni tlak. Sam daljnji dijagnostički postupak vode oftalmolozi, a ako se dokaže, daljnje liječenje je nužno što ranije u specijaliziranim centrima. Liječenje je najčešće uglavnom kirurško. Dijagnostika je danas donekle olakšana jer postoje uređaji kojima se može djetetu izmjeriti očni tlak ambulantno, a da ga ne treba anestezirati. Nažalost za daljnju obradu i odluku u postupku potrebno je dijete anestezirati. Neki se urođeni glaukomi sporo i neprimjetno razvijaju, a stoga i teže prepoznavaju.
 
Svi urođeni glaukomi imaju za podlogu slabije i napravilno razvijen odlijevni sustav očne vodice koja se prirodno nalazi u oku i određuje uredan očni tlak.
Često mogu biti u sklopu s drugim tjelesnim razvojnim nepravilnostima- malformacijama (sindromima), genetskim i metaboličkim poremećajima.
 
Postoje i juvenilni/dječji  glaukomi koji nisu vezani za nepravilnost građe oka i ne daju odmah povećano ili zamućen izgled oka, liječe se uglavnom kapima za oči ali su jako rijetki.
 
Za zapamtiti je:
 
Dječji glaukom je rijetka pojava ali se ne smije na njega zaboraviti.
Najčešće ga vrlo uspješno detektiraju pedijatri u samom začetku.
 
Ako pak postoji sumnja na bilo koju genetsku ili razvojnu anomaliju djeteta ili postoji pozitivna obiteljska anamneza na razne tjelesne anomalije i /ili anomalije vida u takvim slučajevima treba obvezno napraviti oftalmološki pregled.
 
Preporučljiv je orijentacijski oftalmološki pregled u vrtićkoj dobi, a obvezan je pred odlazak u školu.
 
A kako kaže narod: “U strahu su velike oči” tako i ne treba pretjerivati i paničariti ako vam se čini da “dijete ima velike oči”, jer je i “veličina oka” uvjetovana subjektivnom doživljaju promatrača i činjenicom koliko su rastvorene vjeđe ( kapci), već se valja na miru posavjetovati s pedijatrom koji će ako je potrebno uputiti  dijete na oftalmološki pregled.

 

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: