Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Blog

Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Jeste li znali da prekomjerna upotreba pametnih telefona i tableta kod djece može uzrokovati suho oko?

Jeste li znali da prekomjerna upotreba pametnih telefona i tableta kod djece može uzrokovati suho oko?
U posljednje vrijeme suočen sam s brojnim upitima od strane roditelja koliko je za djecu štetno korištenje pametnih telefona ili tableta. Da je navika štetna dovoljno je pogledati djecu kako zavaljeni u udobnosti svog toplog doma pomalo hipnotizirano gledaju male svijetleće uređaje u svojim rukama.
Suhoća oka nije ekskluziva koja se javlja samo kod odraslih, od ovih smetnji mogu patiti i djeca. Iritacija, odnosno peckanje, žuljanje i svrbež praćeno crvenilom očiju čest je problem zbog kojeg roditelji dovode djecu na očni pregled, a da u podlozi nisu alergije.

U posljednje vrijeme suočen sam s brojnim upitima od strane roditelja koliko je za djecu štetno korištenje pametnih telefona ili tableta. Odlično pitanje, a ujedno i vrijedan anamnestički podatak.

Način na koji većina postavlja ovo zbilja primjereno pitanje odaje dojam roditeljske zabrinutosti i straha za zdravlje svoje djece. Isto tako odaje i prikriveni vapaj upomoć jer uglavnom ovo pitanje postavljaju dosta naglašeno, želeći suočiti djecu s mojim odgovorom. Budući da sam i sam roditelj jednog živahnog dječaka koji obožava igrati igrice shvatio sam da su većinom prilično nemoćni u svojoj borbi da djecu odvrate od ove štetne navike. Borba je prilično teška i s puno otpora, ali zapamtite, nema predaje!

Da je navika štetna dovoljno je pogledati djecu kako zavaljeni u udobnosti svog toplog doma pomalo hipnotizirano gledaju male svijetleće uređaje u svojim rukama.

I dok tako koncentrirano igraju igrice, gledaju video klipove ili pišu poruke na društvenim mrežama dobije se dojam kao da ne trepću. Zaista, za vrijeme takvih aktivnosti broj treptaja se znatno smanji što za posljedicu ima ubrzano isparavanje suza i slabije vlaženje površine oka. Posljedično slabijoj vlažnosti oka javlja se iritacija očiju i zamagljenje vida što se također javlja u sklopu sindroma suhog oka kod odraslih.

Suzbijanje simptoma suhog oka kod djece je prilično jednostavno. Ono zahtijeva disciplinirani pristup problemu što znači privremeni prestanak, a nakon povlačenja smetnji strogo dozirano korištenje štetnih uređaja, korištenje umjetnih suza bez konzervansa i što više boravka i igre na otvorenom. Time će osim zdravlja očiju zdravije biti i cijelo tijelo.

dr. Vlade Glavota, spec. oftalmolog

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: