Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Blog

Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Kako izgleda oftalmološki pregled?

Kako izgleda oftalmološki pregled?
Saznajmo što se sve događa iza tih bijelih vrata nakon što se prozove naše ime.
Strah od bijelih kuti ili pregleda nikoga ne bi trebao sprječavati da provjeri svoje zdravlje, pa tako ni zdravlje očiju.

Odgovor na pitanje što nas to čeka iz zatvorenih vrata ambulanti naših liječnika može pomoći odagnati strahove da s osjećajem povjerenja povjeriti svoje tegobe Klinici Svjetlost.
Pa saznajmo što se sve događa iza tih plavih vrata nakon što se prozove naše ime.

Oftalmološki pregledi su potpuno bezbolni, najviše volimo reći da gledamo u svjetla, boje, slova i brojeve i to je to, pregled je već gotov.
Svaki pregled počinje upoznavanjem i razgovorom. U međusobnoj komunikaciji saznajemo što muči osobu koja dolazi, te detaljnijim pitanjima razlučujemo kakav problem ima.
Liječnik će vas pitati i o vašem zdravlju općenito, uzimate li kakve lijekove, da li imate poznatih alergija te da li je bilo kakvih očnih bolesti u vašoj obitelji. Ukoliko nosite naočale ponesite ih na pregled kao i ranije nalaze ukoliko ih imate.

Nakon razgovora i procjene što se događa s pacijentom slijedi pregled koji obično započinje provjerom vida.
Pacijentu se stave probne naočale, te se provjerava vidna oštrina i određuje se dioptrija, prvo na jedno oko, zatim na drugo, na daljinu i na blizinu. Do točne dioptrije se dolazi, stoga vas ne treba zbuniti ako na početku testiranja vida nije odmah jasna slika. Kada vam liječnik mijenja stakla pokušajte razlučiti s kojim od njih su slova jasnija, imaju oštrije rubove kako bi mu pomogli da dođete do točne dioptrije.

Nakon toga se provjerava očni tlak, najčešće malim uređajem koji ga u djeliću sekunde izmjeri bezbolno i bez nelagode za pacijenta.
Pregled na biomikroskopu je jednostavan, pacijent stavi bradu u zdjelicu, a čelo prisloni na za to namijenjenu traku. Oko se gleda pod različitim svjetlom i različitim povećanjima kako bi se vidjeli svi detalji, a pacijent za to vrijeme vidi svjetlo koje ga obasjava pod različitim kutovima.
Nakon toga slijedi širenje zjenica. Bez brige, ne posjedujemo strašne uređaje kojima se to radi, već se vrlo elegantno zjenice šire kapanjem kapi, a to ništa ne boli. Širenje zjenice traje individualno ovisno da li se radi o djetetu ili odraslom čovjeku te da li širenje zjenica za cilj ima potpuno opustiti mišići s kojim možemo sakrivati našu dioptriju ili nam samo treba šire polje gledanja unutar oka za procjenu stanja leće te očne pozadine.
Pacijent se potom smjesti natrag u čekaonicu dok se zjenice prošire što u prosjeku traje oko 30 minuta. Zbog širenja zjenica pacijentu će biti mutniji vid, posebice na blizinu u trajanju 2-3 sata nakon pregleda.

Kada se zjenice prošire, pacijent se pozove natrag u ambulantu te nastavljamo s drugim dijelom pregleda. On se sastoji od pregleda očne pozadine te eventualno ponovnog mjerenja dioptrije ukoliko liječnik smatra potrebnim.
Prilikom pregleda očne pozadine pacijent se ponovno smjesti na biomikroskop te ga se zamoli da gleda ravno. Ispred njegova oka se drži malena lupa koja ne dotiče oko te liječniku daje dovoljno povećanje da može vidjeti unutar oka, vidni živac, žutu pjegu, krvne žile i retinu te ga liječnik tijekom pregleda navodi u kojem smjeru da gleda kako bi pregledao cijelu unutrašnjost oka.
Uvidom u stražnji očni segment možemo procijenit i stanje krvnih žila koje su ogledalo žila u našem cijelom organizmu što je posebno važno kod bolesti kao što su dijabetes te krvni tlak. Važno je da pacijent ne zatvara drugo oko već da i s njim aktivno gleda i koncentrira se na njega kako bi se što više smanjilo bliještanje svjetla na oku koje se pregledava.

Nakon toga je pregled završen, liječnik pacijentu objasni što je sve vidio na pregledu te se zajedno dogovore za daljnje korake u liječenju ukoliko je potrebno te kontrolnim pregledima.

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: