Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Blog

Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Kako plavo svjetlo utječe na biološki sat?

Kako plavo svjetlo utječe na biološki sat?
Nova istraživanja pokazuju da leće sa žutim filterom ometaju prirodni ciklus spavanja te umanjuju kvalitetu sna kod pacijenata koji su operirali mrene na oba oka. 
Postoje teorije da su valne duljine u plavom rasponu svjetlosti povezane sa suhom degeneracijom u žutoj pjegi ili makuli što je kod pacijenata koji idu na operaciju mrene ili katarakte potaknulo zanimanje za ugradnju intraokularne leće (IOL) sa žutim filterom. Ipak, neke nove studije pokazuju da intraokularne leće koje blokiraju plavo svijetlo, narušavaju prirodni ciklus spavanja. 

Novi dokazi navode da leće sa žutim filterom ometaju prirodni ciklus spavanja te umanjuju kvalitetu sna kod pacijenata koji su operirali mrene na oba oka. U Meksiku je provedena studija gdje se uspoređivao cirkadijalni ritam u pacijenata kod kojih je ugrađivana leća koja blokira plavo svijetlo ili obična leća. Kod obje grupe ispitivan je indeks kvalitete sna koje obuhvaća subjektivnu kvalitetu sna, trajanje sna, ometanje sna. U studiji je također mjeren melotonin iz sline. Melatonin je hormon kojega izlučuje epifiza (pinealna žlijezda), koja se nalazi na donjoj strani mozga. Luči se uglavnom tijekom noći.

Tijekom noći, dok nema stimuliranja živčanih završetaka u zjenici oka dnevnim svjetlom, epifiza luči melatonin. Proizvodnja melatonina prati cirkadijalni ritam: počinje uvečer, doseže vrhunac tijekom noći, opada ujutro, a tijekom dana zadržava vrlo niske razine. Zbog toga nedostatak spavanja noću, primjerice zbog promjene vremenskih zona ili rada u noćnim smjenama, ima za posljedicu lučenje nedovoljnih količina melatonina. Brojne znanstvene studije potvrdile su da melatonin, osim reguliranja ritma spavanja i budnosti, ima antioksidativno djelovanje i štiti od starenja. Smanjena razina melotonina znači da je reduciran san. Intraokularne leće sa žutim filterom koje blokiraju plavo svijetlo mogu učiniti bolesnike osjetljivim na poremećaje spavanja. Debate o učinku intraokularnih leća sa žutim filterom još traju te definitavan dokaz protiv ovih leća još uvijek ne postoji.
 
dr. Marija Antičić, specijalist oftalmolog
 

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: