Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Blog

Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Kako vid djeteta zaštiti od UV zraka?

Kako vid djeteta zaštiti od UV zraka?
Prirodni zaštitni mehanizmi oka filtriraju preko 90% štetnih sunčevih zraka u odrasloj dobi dok je u male djece situacija obrnuta, samo oko 10% te je rizik za oštećenja puno veći.
Ljeto je klimatološki počelo. Sve više boravimo vani na suncu i na moru, a to sa sobom osim ugode nosi i neke opasnosti. Svi pričaju o UV indeksima i zaštiti kože od sunca kremama raznoraznih faktora što je naravno bitno, ali pri tome se često zaboravi napomenuti važnost zaštite očiju koje se osobito osjetljive u ranoj dječjoj dobi.

Prirodni zaštitni mehanizmi oka filtriraju preko 90% štetnih sunčevih zraka u odrasloj dobi dok je u male djece situacija obrnuta, samo oko 10% te je rizik za oštećenja puno veći. Osim direktne izloženosti oka sunčevim zrakama, postoji i opasnost od refletirajućih zraka koje se odbijaju od površine vode ili pijeska na plažama. Stoga je zaštita očiju od sunca u dječjoj dobi jako važna, a to uključuje nošenje sunčanih naočala i šeširića s obodom te boravak u hladu ili zatvorenom prostoru u vrijeme najjačeg djelovanja sunčevih zraka tijekom središnjeg dijela dana.

Iznimno je važno naglasiti da pri izboru sunčanih naočala za djecu ne treba biti žrtva modnih trendova jer markirani proizvodi na žalost ne jamče uvijek i najbolju kvalitetu, a postoji opasnost da se radi i o plagijatima koji nemaju kontrolu kvalitete. Često su roditelji u nedoumici oko jeftinijih naočala, odnosno naočala koje se kupuju vani na štandovima, a djeci su obično privlačne zbog živahnih boja u kojima se nude. Takve naočale same po sebi nisu štetne, ali zbog slabije kvalitete stakala mogu stvarati određene smetnje, no nikako se ne bi smjeli dovesti u zabludu da se njima štite oči od sunca. Naprotiv, ukoliko bi se takve naočale koristile za zaštitu od sunca može nastati oštećenje jer se često zbog tamnije boje stakala kod takvih naočala proširi zjenica oka i više štetnih sunčevih zraka prolazi u samo oko nego kad dijete ne bi imalo nikakve naočale.

Savjet za kraj je da svoju djecu naviknete na nošenje sunčanih naočala od najranije dobi. Preporuka je da se zaštitne sunčane naočale sa UV zaštitom kupuju u za to specijaliziranim trgovinama odnosno optikama koje prodaju certificirane proizvode.

dr. Vlade Glavota, spec. oftalmolog
 

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: