Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Blog

Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Kako zaštititi oči na radnom mjestu?

Kako zaštititi oči na radnom mjestu?
Vid je osjetilo kojim primamo više od 80% informacija iz okoline. Bez obzira na vrstu posla i radne uvjete, posebnu bismo brigu trebali posvetiti zaštiti svojih očiju. 
Uz dinamičan i užurban način života s kojim se svakodnevno susrećemo, nerijetko zaboravljamo na sigurnost i brigu za svoje oči. Oko je organ putem kojeg primamo većinu informacija iz okoline i mora biti zaštićen u svakom trenutku. Ozljede na radnom mjestu mogu se dogoditi zanemarivanjem oka u duljem vremenskom razdoblju ili pak iznenada. 
 

Rad na računalu

S obzirom na činjenicu da većina današnjih poslova zahtijeva djelomičan ili potpuni radni dan proveden za računalom potrebno je zaštititi oči na odgovarajući način.
  • 20 – 20
Preporuka je da nakon 20 minuta rada za računalom (s odgovarajućom diotprijom) treba napraviti stanku od 20 sekundi gledajući u daljinu.
  • Udaljenost monitora od očiju i kontrast
Minimalna udaljenost bi trebala biti 55-85 centimetara te bi kontrast morao biti maksimalno pojačan. Ukoliko preporučena udaljnost nije odgovarajuća, problem je u dioptriji te bi trebali napraviti pregled kod oftalmologa.
  • Umjetne suze
Radeći za računalom trepćemo manje nego inače (5 puta manje), što dovodi do crvenih i bolnih očiju. Da bi se problem riješio preporuča se ukapavanje umjetnih suza.
 

Rad na otvorenom

Najviše mehaničkih ozljeda očiju dogodi se u metalnoj i kemijskoj industriji te građevinarstvu. Vrlo je važno da poslodavci osiguraju zaštitne naočale, te da radnici iste i nose. Naočale moraju odgovarati vrsti posla kojom se bavite i biti odgovarajuće veličine. Nošenjem zaštitne opreme sprječavaju se ozljede koje mogu uzrokovati potpuni gubitak vida. Također se preporuča pregled očiju barem jedanput godišnje.

Pretjerano izglaganje sunčevoj svjetlosti dovodi do problema s očima (fotokeratitis, mrena, pterigijum ili “vanjska mrena”, pingvekula, problem s makulom…), stoga je pravilna zaštita očiju izuzetno bitna. Moguće je nositi sunčane naočale ili meke kontaktne leće s UV filterom. Minimalna prihvaćena UV zaštita za UVB je 99%, a za UVA 95%. Više o zaštiti očiju od UV zračenja saznate u blogu dr. Pauk Gulić.

Kojim god poslom se bavili, brigu oko vaših očiju trebate staviti kao prioritet i nastojati prevenirati probleme koji se mogu dogoditi. Dobrom prevencijom mogu se spriječiti nesreće i bolesti u ranoj fazi. Ukoliko pak dođe do nesreće potrebno se u što kraćem roku javiti oftalmologu.

dr. Dinko Katić
 

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: