Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Blog

Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Koliko daleko ljudsko oko vidi naspram oka sokola?

Koliko daleko ljudsko oko vidi naspram oka sokola?
Sokol kao i čovjek gleda svijet u kojem živi s dva oka, ali je razlika u tome što sokol ima dva centra vida (dvije makule), jednu za centralni vid, a drugu za periferni vid. Pozicioniranje njegovih očiju na glavi malo dalje od sredine lica omogućuje mu vidno polje od 360 stupnjeva. 
Sigurno ste puno puta u čuli uzrečicu “oko sokolovo”, kada se nekome želi reći da dobro vidi. Zašto se baš sokol upotrebljava kao usporedba za dobar vid? Da bih vam bolje objasnio zašto je to tako moram vam prvo objasniti u čemu je razlika između našeg i sokolovog oka.

Ljudsko oko

Čovjek gleda svijet u kojemu živi s dva oka. U svakom oku se stvara pojedinačna slika (u centru vida ili žutoj pjegi) te se preko vidnoga živca signal prenosi u mozak koji te dvije slike spaja u jednu. Na taj način omogućava se da čovjek vidi jednu sliku iako gleda s dva oka. Gledanje s dva oka također nam omogućuje da vidimo koliko su predmeti udaljeni jedan od drugoga i kolikom se brzinom određeni predmet kreće. Njihovo pozicioniranje na glavi omogućuje širinu vidnoga polja od 180 stupnjeva.

Kada gledamo svijet u kojem živimo možemo primijetiti da se naša trenutna slika sastoji od dva dijela. Prvi dio je centralni vid koji je ujedno i najbistriji (centar vida u žutoj pjegi) i drugi dio koji nam u tom trenutku nije toliko važan te nam je pomalo mutan (periferni vid). Na primjer, kada gledamo televiziju slika na televiziji nam je bistra, ali u tom trenutku ne uočavamo najbistrije druge stvari u prostoriji (bez da pomičemo oči).

Sokolovo oko

Sokol kao i čovjek gleda svijet u kojem živi s dva oka, ali je razlika u tome što sokol ima dva centra vida (dvije makule), jednu za centralni vid, a drugu za periferni vid. Pozicioniranje njegovih očiju na glavi malo dalje od sredine lica omogućuje mu vidno polje od 360 stupnjeva. Na primjer, kada bismo sokola stavili da gleda televiziju on bi s jednakom jasnoćom vidio sliku na televiziji i druge predmete u prostoriji bez da pomiče oči, što mu je jako bitno pri pronalaženju i hvatanju plijena s velikih visina.

Priroda je kroz evoluciju svaki organizam razvila za potrebe u kojima živi. Sokolu je to potreba da leti na velikim visinama i traži plijen, dok su naše potrebe drugačije i nije nam potrebna toliko široka i bistra slika. Stoga ako vam neko kaže da imate “oko sokolovo” to definitivno nije razlog za paniku i pregled oftalmologa nego samo jedan simpatičan kompliment.

dr. Dinko Katić, Klinika Svjetlost Split
 

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: