Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Blog

Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Mitovi i istine o laserskom skidanju dioptrije

Mitovi i istine o laserskom skidanju dioptrije

Želite se konačno riješiti dioptrije, ali na putu toj odluci stoje brojne nedoumice, pitanja i strahovi? Donosimo odgovore na neka od najčešćih pitanja o laserskom skidanju dioptrije.

Dosta vam je jutarnjeg traženja naočala ili rituala stavljanja i skidanja leća? Želite se konačno riješiti dioptrije, ali na putu toj odluci stoje brojne nedoumice, pitanja i strahovi? Ovo su odgovori na neka od najčešćih pitanja o laserskom skidanju dioptrije.

 

Lasersko skidanje dioptrije je nesigurno

Laserska korekcija vida širom svijeta radi se više 30 godina i do sada se čak više od 50 milijuna ljudi laserski riješilo dioptrije. Danas je to najčešće izvođeni zahvat u medicini koji se izvodi na zahtjev pacijenta. Prema istraživanjima američke FDA, laserskim skidanjem dioptrije zadovoljno je više od 97% pacijenata što je znatno više od svih ostalih elektivnih zahvata gdje razina zadovoljstva ne prelazi 85% (estetske korekcije grudi, nosa, usana, liposukcija itd.). Laser je kompjuterski kontroliran i navođen, opremljen sustavom praćenja mikropomaka oka što tijekom zahvata omogućuje dostavu zrake na točno zadano mjesto i programirani rezultat. Držač vjeđa tijekom zahvata onemogućuje treptaje oka, a kako se procedura odvija u kapljičnoj anesteziji i traje svega nekoliko minuta, osjećaj neugode je minimalan, a sam zahvat je bezbolan. Uz najmoderniju tehnologiju (laseri i dijagnostika) i iskustvo koje se u Klinici Svjetlost mjeri desecima tisuća operiranih pacijenata, razina sigurnosti takvih zahvata je preko 98% što je na razini najviših svjetskih standarda i nema komplikacija koje mogu trajno oštetiti vid. Istraživanja su pokazala da je rizik za infekcije ili bilo koje druge potencijalno osljepljujuće komplikacije kod laserskih operacija 100 000 puta niži nego kod svakodnevnog stavljanja kontaktnih leća u oko.

Dioptrija se vraća

Rezultati laserskog skidanja dioptrije trajni su u 98% slučajeva. Kod iznimno visokih dioptrija, u manje od 2% slučajeva, zabilježeni su povrati daleko manje dioptrije od one prije laserske korekcije. Međutim, i kod tih osoba, ukoliko su zahvat obavile u proteklih 10-ak godina, s današnjom je tehnologijom moguće ponoviti zahvat bez dodatnog rizika za oči. Povrat dioptrije nije rezultat loše obavljenog zahvata, nego osobnih, genetskih i okolišnih faktora svakog pojedinog oka (daljnji rast dioptrije, nepravilni procesi zarastanja). U slučaju povrata, dioptriju je moguće korigirati i nošenjem kontaktnih leća.

 Nakon laserskog skidanja dioptrije dolazi do smetnji kod noćnog vida

Do prije 10-ak godina smetnje noćnog vida predstavljale su problem osobama s velikim zjenicama i visokim minus dioptrijama. Nove laserske tehnologije i unaprijeđeni kompjuterski algoritmi, kao i razvoj automatiziranih mjerača zjenice u svim svjetlosnim uvjetima, gotovo su u potpunosti eliminirale smetnje noćog vida. Danas je pravilo da zone brušenja dioptrije moraju biti minimalno široke koliko i najšira zjenica, a kod osoba kod kojih se pokaže na pregledu sa širokim zjenicama značajno smanjena kvaliteta vida u pravilu se dioptrija korigira tzv. personaliziranim tretmanima (wavefront tehnologijama) koje podrazumjevaju da se osim dioptrije korigiraju i sve druge nepravilnosti oka koje potencijalno mogu dovesti do smanjene kvalitete vida. Rasipanje svjetla noću danas se javlja samo u prvih nekoliko dana ili tjedana po zahvatu dok traje cijeljenje.

Laserski nije moguće ukloniti astigmatizam (cilindre)

Ukoliko imate astigmatizam, vaša je površina (oka) na nekim mjestima neravnomjerno zakrivljena. Kako laserskim skidanjem dioptrije zapravo remodeliramo rožnicu, uz dioptriju istodobno uklanjamo i sve nepravilnosti rožnice pa tako i vaši cilindri postaju prošlost.

Lasersko skidanje dioptrije treba obaviti nakon poroda

Dame, ne morate čekati! Promjene na očima u trudnoću su rijetke, a većina promjena dioptrija u trudnoći je privremena i vraća se u prethodno stanje s normalizacijom hormonskog statusa. Iskustvo je pokazalo da žene koje su obavile lasersko skidanje dioptrije u trudnoći nemaju povećani rizik od povrata dioptrije niti bilo kakve druge povezane probleme. Također, činjenica da je osoba imala lasersko skidanje dioptrije ni na koji način ne utječe na izbor vrste poroda.

Suhoća oka nakon zahvata je trajna

Nakon laserskih operacija dolazi do pojačane suhoće oka u minimalnom trajanju od 6 tjedana i tada treba koristiti umjetne suze. Prema najnovijim studijama (izvođenim na najnovijim laserskim tehnologijama – flap kreiran femtosecond laserom, a skidanje dioptrije na novim brzim excimer laserima) utvrđeno je da je nakon 6 mjeseci završeno potpuno cijeljenje oka i 99% pacijenata nema nikakve simptome. Nešto jače simptome suhog oka, koji mogu trajati i duže od 6 tjedana, imaju isključivo osobe koje su dugi niz godina veliki broj sati u danu nosili kontaktne leće (osobito meke). Razlog produženoj suhoći oka kod takvih osoba je primarni poremećaj stanica sluznice oka uzrokovan kontaktnim lećama. Pri nošenju kontaktnih leća (osobito mekih) leća se naslanja na sluznicu oka te dolazi do neprestanog trenja (ribanja) stanica lećom zbog normalnih pokreta oka i treptanja. Zbog toga je iznimno važno da i nositelji kontaktnih leća preko leća kapaju umjetne suze kako bi barem djelomično ublažili oštećenja tih stanica i suhoću oka (i leće da bi održale vlažnost upijaju suze). Prekomjerna suhoća oka glavni je razlog prestanka nošenja kontaktnih leća, a svi nositelji kontaktnih leća nakon 10 godina nošenja leća imaju neki od simptoma suhog oka. Ako su simptomi jako izraženi potrebno je suhoću oka tretirati prije samog laserskog zahvata.

Sve metode skidanja dioptrije su iste

Najmodernija, femtosecond metoda laserskog skidanja dioptrije podignula je stupanj sigurnosti na 99,7%. Za razliku od klasične metode LASIK s mikrokeratomom pri kojoj se preklopac na površini rožnice radi automatiziranim električnim nožićem, te se nakon toga dioptrija skida laserski, kod femtosecond metode preklopac se kreira laserski. Budući da su takvi preklopci značajno pravilniji i prilagođeni parametrima rožnice, prednosti ove metode posebno dolaze do izražaja kod visokih dioptrija, astigmatizma te tanjih rožnica. Također takvi preklopci brže i jače cijele, a zbog karakteristika preklopca i simptomi suhog oka su manje izraženi.  

PRK metoda kojom se dioptrija uklanja na površini oka, uz uklanjanje epitela rožnice, u očnoj Klinici Svjetlost se izvodi u unaprijeđenoj varijenti T-PRK. Mehaničko uklanjanje epitela zamijenio je laser, što je dovelo do smanjenja postoperativne nelagode i boli kod pacijenta te bržeg cijeljenja oka, a samim time i bržeg oporavka. Na oporavak vidne oštrine kod ove metode čeka se do cijeljenja epitela, a do potpune stabilizacije kvalitete vida često je potrebno i nekoliko tjedana. Danas se ova metoda pretežno koristi kod osoba sa tanjim rožnicama ili određenim nepravilnostima površine, ali može se upotrebljavati i kod svih osoba s minus dioptrijama i astigmatizmom do 3 dioptrije. Međutim, kod osoba kod kojih se može raditi i LASIK i t-PRK češće se pristupa LASIK metodi radi manje postoperativne nelagode i značajno brže rehabilitacije vidne oštrine.
 
Nema univerzalne metode skidanja dioptrije, već se ona prilagođava svakom pacijentu zasebno. Npr. kod osoba s tankim rožnicama, ukoliko smatramo da je količina tkiva koje treba 'ukloniti' laserom potencijalno prevelika i dugoročno ih može izložiti nekom riziku, predlažemo ugradnju fakičnih leća.  Za osobe kod kojih se s godinama počinje događati da slabije vide na blizinu (pojava starosne dioptrije ili prezbiopije) potpuno rješenje za dioptriju, ali i mrenu, predstavlja ugradnja multifokalnih ili leća s proširenim rasponom vida. Upravo je zato bitno da se odlučite na operaciju tamo gdje postoji ne samo mogućnost laserskog skidanja dioptrije već i ugradnje leća, kako odluka o Vašoj operaciji ne bi bila vođena raspoloživom opremom, već isključivo medicinskom logikom.
 

dr. Adi Pašalić, voditelj Odsjeka za refraktivnu kirurgiju Klinike Svjetlost u Splitu

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: