Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Blog

Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Neurostimulacija u nosu kao rješenje za suhe oči?

Neurostimulacija u nosu kao rješenje za suhe oči?
​Nosni neurostimulator funkcionira na način da dostavlja titrirajuće električne stimuluse u nos koji potiču suznu žlijezdu na lučenje suza.

Oculeve - nosni neurostimulator

“Oculeve” je intranazalni neurostimulator, ručni stimulator koji je namijenjen za povećanje lučenja suza kod pacijenata sa suhim okom. Neurostimulacija u nosu je obećavajuće novo otkriće za rješavanje bolesti suhog oka, što pretpostavljaju rezultati ranog kliničkog ispitivanja prezentiranom na Američkom kongresu za refraktivnu kirurgiju (ASCRS) 2016. u New Orleansu.
 

Stanja i lijekovi vezani za suho oko

Oko 31 milijun ljudi diljem svijeta pati od problema suhog oka. Ovo stanje je uzrokovano brojnim čimbenicima kao što su: starija životna dob, dogogodišnje nošenje kontaktnih leća, uzimanje određenih vrsta lijekova (antidepresivi, antiopsihotici, lijekovi za hipertenziju, oralni kontraceptivi…), razne bolesti oka i organizma (poremećen rad štitne žlijezde, dijabetes, reumatoidni artritis…) te faktori okoline (rad za računalom, suh zrak radi rada klime...). Kod nedostatka suza, površina oka nije zaštićena te uzrokuje nelagodu, osjećaj žarenja u oku, svrbež, težinu i umor u oku, crvene oči ili osjetljivost na svijetlo.
 

Način stvaranja suza u oku

Lučenje suza je regulirano složenim čimbenicima. Naime, suze se stvaraju u suznoj žlijezdi (lat. Glandula lacrimalis) koja se nalazi ispod gornje vjeđe sa vanjske strane očne jabučice. Prilikom treptanja suze se raspoređuju po cijeloj površini oka i odlaze prema nosu preko suznih kanalića. Lučenje suza potiču emocije (plač), podražaji oka kao što su dim, smog, nikotin, prašina, upala...

Suzna žlijezda proizvodi suze koje sadržavaju tekućinu i proteine, a stanice spojnice na bijelom dijelu oka luče gel, odnosno mucin - tvar koja će u kontaktu s vodom postati sluz (mukus) te koristiti kao zaštitni prekrivač oka. Stimulacija osjeta površine oka započinje osjetilni refleks koji rezultira lučenjem suza. Živci koji su smješteni u nosu također doprinose procesu te stimuliraju refleks suzenja oka.
 

Način rada neurostimulatora

“Oculeve” nosni neurostimulator potpomaže ove neurostimulacijske puteve. Osmišljen je na Sveučilištu u Standfordu u Kaliforniji, a aparat funkcionira na način da dostavlja titrirajuće električne stimuluse u nos koji potiču suznu žlijezdu na lučenje suza. Uređaj je neinvazivan, a sastoji se od elementa koji se umetne u sluznicu nosne šupljine dok je drugi dio umetnut pod kožu ispod obrva. Pacijent može ručno podesiti brzinu isporuke suza pomoću bežičnog regulatora. Nakon postavljanja sonde u nosnice, pacijent osjeti škakljanje u nosu, a nakon toga nalet suza.

Prema istraživanju, pacijenti nakon ove vrste stimulacije pokazuju obilnije lučenje suza. Rani rezultati su optimistični, a otkriće nudi novi, sigurni i efikasni pristup liječenju ovog podmuklog stanja oka. 

dr. Marija Antičić

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: