Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Blog

Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Operacijom mrene možete se zauvijek riješiti i nošenja naočala

Operacijom mrene možete se zauvijek riješiti i nošenja naočala
Za pacijenta, kao i za liječnika, neopisiv je osjećaj zadovoljstva i nove dimenzije života koja se dobiva nakon operacije mrene i dugogodišnjeg nošenja naočala. Ponekad se toliko naviknemo na nedostatke i pomagala kojima ih korigiramo, da ne pomišljamo na bolje, što iz straha što neznanja. 
Mrena ili katarakta je zamućenje prirodne leće koje dovodi do slabljenja vida, zamagljenog pogleda, pojavljivanja dvostrukih slika, promjena u osjetu boja, otežanom čitanju novina i knjiga i konačno smanjenju opće kvalitete života.

Operacijom mrene odstranjuje se zamućena leća i ugrađuje bistra, prozirna umjetna leća. Operacija traje svega 10-ak minuta, radi se u lokalnoj anesteziji (kapljicama za oči) i potpuno je bezbolna, sigurna i učinkovita.

Ako se pacijent odluči za ugradnju tzv. multifokalnih leća ili leća s proširenim rasponom vida (Symfony leća), nakon operacije može bez naočala čitati, brijati se, šminkati, raditi na računalu, voziti auto, gledati TV, baviti se sportom i činiti nesmetano sve one stvari koje sačinjavaju njegovu svakodnevicu – bez straha da će se spotaknuti, pasti, previdjeti predmete i sl.!

Baš prošli tjedan operirao sam 56-godišnju pacijenticu koja je imala mrenu i visoku kratkovidnost (minus 9.00 na desnom i minus 6.00 dioptrija na lijevom oku). Od djetinjstva nosila je naočale za daljinu, a zadnjih desetak godina i naočale za rad na blizinu. Kako ima još dosta godina do mirovine, a radi administrativni posao i dosta vremena provodi na računalu, odlučila se za ugradnju tzv. Symfony leća. Nakon jučerašnje kontrole, naša pacijentica oduševljena je rezultatom. Nakon svega 6 dana vidi dobro na blizinu i na tzv. srednju udaljenost (računalo, kontrolna ploča u autu itd.) i na daljinu. Prema njenim riječima, ne pamti da je ikad u životu tako jasno vidjela okolinu. Već nakon par dana počela je pomalo sa svakodnevnim radnim aktivnostima, a sutra se vraća na posao.

Međutim, nerijetko pacijent ima i dodatne probleme kao astigmatizam (vrsta dioptrije kod koje je pojačana zakrivljenost rožnice). U tom slučaju potrebno je ugraditi toričnu leću, kako pacijent ne bi trebao naočale nakon operacije.

Danas je na kontrolnom pregledu bio 44-godišnji gospodin kome sam početkom ovog mjeseca operirao mrenu na desnom oku, a tjedan dana kasnije i na lijevom oku. Također je bio visoko kratkovidan (-6.00 i -8.00 dioptrija), a uz to je na desnom oku imao i 3 dioptrije astigmatizma. Gospodin je vrlo aktivan, puno radi i želio se, ako je moguće, riješiti i mrene i dioptrije u istom zahvatu. U desno oko ugradili smo Symfony toričnu leću (za probleme astigmatizma), a u lijevo oko Symfony leću jer na tom oku nije imao astigmatizam. Rezultat – gospodin je u oftalmološku kliniku Svjetlost došao s tri problema – mrenom, kratkovidnošću i astigmatizmom – izašao u potpunosti ''izliječen''!

U oba ova primjera pacijenti su bili mlađe dobi, što pokazuje da se mrena javlja u sve ranijoj životnoj dobi. Imali su minus dioptriju (miopija ili kratkovidnost) ali ove leće se mogu ugraditi i kod plus dioptrije (hiperopija ili dalekovidnost). Pacijenti s minus dioptrijom češće i ranije dobivaju mrenu, a operacija kod njih je nešto zahtjevnija iz više razloga (veliko oko, pitanje preciznosti izračuna, stanje očne pozadine, stabilnost leće itd.), stoga smo naveli upravo ovakve primjere.

Za pacijenta, kao i za liječnika, neopisiv je osjećaj zadovoljstva i nove dimenzije života koja se dobiva nakon operacije mrene i dugogodišnjeg nošenja naočala. Ponekad se toliko naviknemo na nedostatke i pomagala kojima ih korigiramo, da ne pomišljamo na bolje, što iz straha što neznanja. Upravo zato smo ovdje da vam kroz naše blogove svaki tjedan tim Klinike Svjetlost približi rješenja za vaše probleme vida i oka!
 
dr. Vlade Glavota, spec. oftalmolog

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: