Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Blog

Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Predijabetes - što je to?

Predijabetes - što je to?
Kada posjetite oftalmologa, a stariji ste od 40 godina trebalo bi vam se postaviti pitanja o pojavi šećerne i drugih kroničnih bolesti u obitelji, o vašoj tjelesnoj aktivnosti ili navikama.
Nedavno je obilježen 14. studeni - svjetski dan dijabetesa, te se time ukazuje na njegovu veliku štetnost po zdravlje, kao i  na činjenicu da je pojava dijabetesa, posebno u razvijeni zemljama, a i kod nas, u velikom i stalnom porastu. Trenutno je više od 300.000 osoba u Republici Hrvatskoj registrirano da boluju od dijabetesa. Jedna od čestih komplikacija višegodišnjeg predijabetesa/dijabetesa je oštećenje vida. U uznapredovanoj fazi bolesti je jedan od vodećih uzročnika sljepoće. Zabrinjavajuća je i povećana i ranija pojava dijabetesa u djece i adolescenta.


Uostalom dijabetičari su skloniji infekcijama i podložniji raznim komplikacijama kao što je i u slučaju ako obole od Covid infekcije.

Mnogi smatraju i bilježe da im je dijabetes otkriven određenog dana i da su ga tada i “dobili”, kao što se “dobije” upala pluća ili slijepog crijeva. Vrlo teško prihvaćaju činjenicu da od ranije imaju neotkriven dijabetes ili još češće predijabetes.

Predijabetes je stanje poremećaja metabolizma s povremenim povišenim vrijednostima šećera u krvi koji počinju oštećivati organizam, posebno krvne žile, a koji može trajati godinama prije samog otkrivanja dijabetesa. Faktori rizika su povišena tjelesna težina, nakupljanje masnoća u struku, smanjena tjelesna aktivnost, “tzv. nezdrav način života i prehrane”, povišen krvni tlak, te posebno pojava šećerne bolesti u obitelji. Učestalost je veća  iznad 45 godine života.


Česti znaci su:
  • umor,
  • pojačana žeđ i glad,
  • češće mokrenje,
  • zamućen vid

Nerijetko se javljaju promijene boje kože i pigmentacije na donjem dijelu potkoljenice i stopala, kao i erektilna disfunkcija ( spolna nemoć) kod muškaraca.

Kada posjetite oftalmologa, a stariji ste od 40 godina trebalo bi vam se postaviti pitanja o pojavi šećerne i drugih kroničnih bolesti u obitelji, o vašoj tjelesnoj aktivnosti ili navikama. Nemojte se čuditi niti uvrijediti ako imate povećanu tjelesnu težinu ili veliki trbuh kada vas i oftalmolog na to upozori i postavi pitanja u vezi znakova i simptoma predijabetesa /dijabetesa.

Stoga, pazite na svoje zdravlje, a ako se prepoznajete u ovom tekstu provjerite vaš jutarnji šećer u krvi (GUK), ali i obvezno Hba1c pretragu iz krvi koja će pokazati tromjesečno kretanje vrijednosti šećera u krvi, odnosno“ pravu istinu”. Isto tako obvezno posjetite oftalmologa i izrecite mu svoja zapažanja i bojazni.

Zapamtite da preventivni i periodični oftalmološki pregledi mogu spasiti Vaš vid i povoljno utjecati na vaše zdravlje općenito ukoliko imate stanje predijabetesa ili dijabetesa.

Prim. Igor Žuljan, dr. med
specijalist oftalmolog

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: