Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Blog

Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Što su lebdeće crne točkice u oku?

Što su lebdeće crne točkice u oku?
Točkice, mušice ili končići pred očima većinom nisu zabrinjavajući, no u nekim slučajevima mogu ukazivati na ozbiljne probleme u pozadini oka!
Pojavljuju vam se crne točke pred očima? Smetaju vas crne mrlje u vidnom polju? Točkice, mušice, nitice ili končići koji nam se pojavljuju u vidnom polju su mutnine u staklovini oka. Kao što znamo oko nije šuplje, ono je ispunjeno staklovinom. Staklovina je unutrašnji dio oka koji mora biti proziran kako bi svjetlo palo na podazinu oka (mrežnicu ili retinu) i kako bismo mi imali jasnu sliku.

Nažalost, staklovina u oku ima neke nepravilnosti te ih mi primjećujemo kao mutnine (končiće, mušice...) koje se kreću u oku. Ovakve se mutnine najčešće primjećuju pri pogledu na bijele podloge (zid ili snijeg) ili pri jakome svjetlu. Po svojoj pojavnosti su bezazlene.

Postoji drugo stanje u oku koje se može manifestirati s naglom pojavom mušica, končića ili „paučine“ ispred oka i s pojavom bljeskanja ispred očiju. Također se može pojaviti i crna „zavjesa“. Ovakvo stanje zahtijeva hitan oftalmološki pregled i praćenje pacijenta. Naime, u određenom životnom periodu (zbog starenja) ili zbog minus dioptrije dolazi do degeneriranja i odvajanja staklovine od podazine oka (retine ili mrežnice). To je normalan fiziološki proces koji se mora dogoditi, ali je potencijalno opasan jer se može dogoditi da uslijed odljepljivanja staklovine dođe i do pucanja retine što u konačnici može dovesti do ablacije retine (odljepljenje mrežnice) i sljepoće.

Vrlo je važno da, ukoliko primijetite veliki broj mušica, bljeskova ili nekakvu crnu zavjesu u oku, odmah napravite oftalmološki pregled retinologa sa širenjem zjenica. U slučaju ranog otkrivanja rupture retine može se napraviti lasersko zavarivanje iste. Kada se zakasni i već dođe do odvajanja retine postoji opcija operacije retine koja se zove vitrektomija. Tom se operacijom retina ponovno zalijepi na svoje mjesto i spriječi gubitak vida.

dr. Dinko Katić, Klinika Svjetlost Split

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: