Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Blog

Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Svake godine vozite auto na tehnički pregled, a kada ste posljednji put pregledali svoje oči?

Svake godine vozite auto na tehnički pregled, a kada ste posljednji put pregledali svoje oči?
Osnovni oftalmološki pregled sastoji se od određivanja vidne oštrine s dioptrijom na daleko i blizu, mjerenja očnog tlaka, pregleda prednjeg segmenta oka pod uvećanjem i širenja zjenica s pregledom stražnjeg segmenta oka.
Znate li da:
  • 80% svih problema s vidom mogu biti prevenirani ili izliječeni ukoliko vršite redovite preglede Vaših očiju
  • je 39 milijuna ljudi širom svijeta slijepo
  • kada bi oči bile digitalna kamera, imale bi 576 megapiksela
Stoga, iako nemate osobitih smetnji vida jedanput godišnje se preporuča napraviti detaljan opći oftalmološki pregled. U Klinici Svjetlost svaki dan obavljamo opće oftalmološke preglede. Od čega se sastoji opći oftalmološki pregled i koliko traje, zašto se preporuča, najčešća su pitanja naših pacijenata.

Osnovni oftalmološki pregled sastoji se od određivanja vidne oštrine s dioptrijom na daleko i blizu, mjerenja očnog tlaka, pregleda prednjeg segmenta oka pod uvećanjem (vjeđe, spojnica, rožnica, prednja očna sobica, zjenica i leća) i širenja zjenica s pregledom stražnjeg segmenta oka (staklovina, očni živac, retina i krvne žilice).

Često pregledom očiju možemo vidjeti promjene na krvnim žilama, usljed visokog krvnog tlaka, ateroskleroza, promjene uslijed dijabetesa, te druge neurološke probleme kao što je npr. multipla skleroza, čak prije nego simptomi tih bolesti budu prepoznati. Također, bitno je znati da se pregledom očiju može pratiti i napredovanje ili uspješno liječenje navedenih bolesti.

Ukoliko je oko zdravo i ima samo dioptriju pacijentu se mogu ordinirati naočale za daleko i blizu ili progresivne naočale. Prosječan opći oftalmološki pregled traje oko sat vremena, a prilikom pregleda liječnik procjenjuje jesu li potrebne dodatne pretrage.

Ukoliko se tijekom pregleda utvrdi neka očna bolest (upala, infekcija, mrena, suho oko, problem s vjeđama, bolest žute pjege, dijabetička retinopatija, glaukom i sl.) tada se pacijentu ordinira terapija ili dodatne pretrage te se upućuje subspecijalisti oftalmologu koji je posebno specijaliziran za specifični problem. Vrlo je važno napraviti dječji oftalmološki pregled u ranim godinama života jer se zna da se razvoj vida završava do 8. godine te da se značajan dio problema vida kod djece može prevenirati ili izliječiti s dobrim naočalama ili eventualnim operativnim zahvatom.

Zbog širenja zjenica vid nekoliko sati nakon pregleda može biti blago zamućen pa se u tom vremenu ne preporuča da upravljate vozilima, stoga na Vaš opći oftalmološki pregled u Kliniku Svjetlost preporučamo povesti pratnju. 

Nađite vremena za pregled svojih očiju, jer su one Vaše bogatstvo! 

dr. Adi Pašalić, spec. oftalmolog
 

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: