Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Blog

Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Tko je Charles Kelman?

Tko je Charles Kelman?
Charles Kelman osim što je bio izvrstan oftalmolog , očni kirurg i inovatar bio je osebujna i svestrana osoba.
Vrlo često u svakodnevnici uzimamo stvari i činjenice kao što je upotreba električne struje, računala,  televizije, telefona te antibiotika i ostalih dostignuća znanosti zdravo za gotovo, kako se kaže.
Suvremena operacija mrene s ugradnjom intraokularne leće je najčešće izvođena operacija na ljudskom tijelu u svijetu i to s nevjerovatno visokim  postotkom uspješnosti.
Smatra se da se godišnje u svijetu izvede 3,8 miljuna operacija mrena.
Postupak se izvodi tako da se tijekom operacije u oko umetne posebna sonda koja uz pomoć vanjskog uređaja putem vibrirajućeg ultrazvuka omogućuje odstranjenje zamućene leće oka, a naziva se fakoemulzifikacija. 
Osoba koja je osmislila, davne 1966. godine, taj čudesni uređaj bio je oftalmolog Charles Kelman koji se rodio prije 90 godina u New Yorku, a čiji rođendan obilježavamo ovih dana. Danas imamo situaciju da mnogi koji svakodnevno rade u očnim operacijskim dvoranama i svakodnevno barataju tim sondama ne znaju ništa ili vrlo malo o tome.
Charles Kelman osim što je bio izvrstan oftalmolog, očni kirurg i inovator bio je osebujna i svestrana osoba. Medicinu je studirao u Genevi, Švicarska, specijalizirao oftalmologiju na prestižnoj Wills Eye Hospital u Philadelphiji. U slobodno vrijeme bio je muzičar, posebice se bavio jazzom, nastupao je u muzičkim emisijama i bavio se produkcijom u nekoliko Brodwayskih mjuzikla. Kao Jazzer nastupao je u poznatom Carnegi Hallu u New Yorku.
Učeći povijest i upoznavajući  velike povijesne  osobe i njihove doprinose čovječanstvu obogaćujemo se i stvaramo spoznaju da nije svijet i znanje od jučer i da se sve samo po sebi podrazumijeva. Prisjećanjem na ovako genijalne ljude i spominjanjem njihovih djela stvaramo pozitivno ozračje, motivaciju, da i mi budemo znatiželjniji, inovativniji, kreativniji i bolji ljudi.
Prim. Igor Žuljan, dr. med.

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: