Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Blog

Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

U berbi maslina čuvajte oči!

U berbi maslina čuvajte oči!
Na žalost jako često nam se jave pacijenti sa zagrebanom površinom rožnice oka što se zove erozija. Praćena je neugodnim bolovima, osjećajem žuljanja kao da je nešto upalo u oko, pojačanim suzenjem, nemogućnošću otvaranja oka, oteklinom vjeđa i fotofobijom odnosno nepodnošenjem jakog svjetla.
Ozljede rožnice oka uz prijelome ekstremiteta spadaju među najčešće ozljede tijekom berbe maslina koja će uskoro započeti.
 
Iako svi znamo reći koliko su nam oči i osjetilo vida dragocjeni, ne razmišljamo previše o njihovoj zaštiti. Oni nam omogućuju da uživamo u ljepoti koja nas okružuje, ali nam isto tako daju mogućnost da ako dobro gledamo prepoznamo i opasnost koja se krije oko nas. Evo nekoliko korisnih činjenica koje će, nadam se, ponukati drage maslinare i sve one koji su makar i rekreativno vezani za maslinike da razmisle o zaštiti svojih očiju tijekom berbe.
 
Dok promatramo ljepotu stabala maslina s krošnjama ispunjenim prekrasnim plodovima i želimo dohvatiti i onaj zadnji zaostali plod na naše oko vreba vrh predivnog lista maslinove grančice. Na žalost jako često nailazimo na slučajeve kojima se upravo to dogodilo pa nam se jave pacijenti sa zagrebanom površinom rožnice oka što se zove erozija. Praćena je neugodnim bolovima, osjećajem žuljanja kao da je nešto upalo u oko, pojačanim suzenjem, nemogućnošću otvaranja oka, oteklinom vjeđa i fotofobijom odnosno nepodnošenjem jakog svjetla.

U slučaju kada se pacijenti jave na vrijeme i ako ogrebotina nije velika i duboka liječenje je uspješno i oporavak relativno brz uz redovite nešto češće kontrole. No unatoč tome, umjesto da uživaju u plodovima svoga rada, pacijenti dosta vremena moraju potrošiti na odlazak liječniku oftalmologu.

Postoje i slučajevi, nažalost nerijetko, kada pacijenti ne dođu na vrijeme i kada se stvari zakompliciraju, a time se oteža liječenje, uspori oporavak i poveća rizik za komplikacije. Neke od mogućih komplikacija su keratitis i ulkus rožnice kao posljedica sekundarne infekcije na mjestu neliječene ogrebotine rožnice. Liječenje je teže i dugotrajnije, a nakon provedenog liječenja često zaostaju ožiljci tkiva rožnice koji uzrokuju pad vidne oštrine.

Kod jako teških slučajeva vidna oštrina može biti toliko narušena da je jedino rješenje za poboljšanje vida transplantacija rožnice. Uslijed nepravilnog prerastanja i slabog prijanjanja novog epitela rožnice na mjestu ogrebotine česte su i takozvane ponavljajuće ili recidivirajuće erozije koje periodično uzrokuju smetnje slične onima u trenutku ozljede.
 
Na kraju, preporuka je svima koji se zateknu u berbi maslina da prvenstveno budu oprezni i da djeluju preventivno štiteći svoje oči zaštitnim načalama. 

dr. Vlade Glavota, spec. oftalmolog

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: