Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Blog

Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Zašto je važno na vrijeme prepoznati i liječiti senilnu degeneraciju makule?

Zašto je važno na vrijeme prepoznati i liječiti senilnu degeneraciju makule?
Veoma je važno prepoznati bolest i na vrijeme započeti liječenje zato jer je senilna degeneracija makule jedan od najčešćih uzroka pogoršanja centralnog vida.
Senilna degeneracija makule jedan je od najčešćih uzroka pogoršanja centralnog vida u bolesnika starijih od 55 godina. Dijagnoza se postavlja pregledom fundusa oka.
Može biti nasljedna ali je dokazana i povezanost s pušenjem duhana.
Postoje dva različita oblika. Prvi oblik je suhi oblik koji se često naziva geografskom atrofijom, postoji nepravilna pigmentacija makularnog područja, ali nema izdignutog ožiljka, krvarenja ni eksudacije u području makule.
Drugi oblik je vlažni ili neovaskularni oblik, koji je puno rjeđi te se kod njega stvara subretinalna mreža novih krvnih žila.
 
Oba oblika senilne degeneracije makule su često obostrana i prethodi im razvoj druza (malih žutih depozita koji se odlažu ispod makule). Kod suhog oblika, gubitak središnje oštrine vida je polagan i bezbolan. Brzo slabljenje vida je tipičnije za vlažni oblik senilne degeneracije makule . 
 
Suha senilna degeneracija makule izaziva blago do umjereno slabljenje vida. Preporučuje se liječenje vitaminima za oči koje dovode do održavanja bolesti i rjeđeg prelaženja suhe forme senilne degeneracije u vlažni oblik bolesti.
U slučaju da se vlažna senilna degeneracija makule ne liječi, centralni vid se postupno pogoršava (crna mrlja u centru vida). Međutim, periferni vid je obično održan; a ishodi liječenja ovise o veličini, smještaju i tipu neovaskularizacije (novih krvnih žila). 
 
Veoma je važno prepoznati bolest i na vrijeme započeti liječenje, bilo sa vitaminskim tabletama kod suhog oblika ili injekcijama kod vlažnog oblika bolesti kako bi bolest bila u stabilnoj fazi te se na taj način zaustavi i uspori propadanje vidne oštrine.

Liječenje vlažne forme senilne makularne degeneracije se provodi aplikacijom anti-VEGF terapije u oko. U Klinici Svjetlost se primjenjuju svjetski trendovi u liječenju kako i senilne degeneracije makule tako i kod ostalih promjena na mrežnici oka koje zahtjevaju primjenu anti-VEGF terapije. 
Anti-VEGF lijekove primjenujemo ambulantno te nije potrebno čekanje i imamo sve dostupne lijekove.
Sama aplikacija lijeka je bezbolna i cijeli postupak traje 15 minuta

dr. Dinko Katić, spec. oftalmolog

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: