Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Blog

Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Znate li da je oko dio tijela koji promijeni svoju veličinu najviše puta u danu?

Znate li da je oko dio tijela koji promijeni svoju veličinu najviše puta u danu?
Promjena veličine zjenica i nejednaka reakcija na svjetlosni podražaj može biti posljedica uzimanja određenih lijekova, ozljeda, bolesti oka ili bolesti centralnog živčanog sustava pa se test zjeničnih reakcija često koristi u dijagnostičke svrhe.
Da je oko ogledalo duše čuli smo nebrojeno puta, a malo tko od nas je razmišljao zašto je tome tako. Različita emocionalna stanja poput zadovoljstva, straha, uzbuđenosti mogu se iščitati na izgledu, odnosno veličini naših zjenica. Zbog širokih (dilatiranih) zjenica često se zna reći da su u strahu velike oči.

Zjenica je tamni, centralni, okrugli otvor u šarenici (irisu) čije promjene u veličini reguliraju ulazak svjetla u oko kontrakcijom odnosno opuštanjem mišića šarenice. U uvjetima slabijeg svjetla zjenice se šire, a u uvjetima jakog svjetla se sužavaju i to se naziva zjenični refleks, a nastaje kao odgovor na intenzitet pada svjetla na mrežnicu (retinu).

Te promjene su stalne jer mišići šarenice koja određuje boju naših očiju neumorno i neprekidno rade pod kontrolom veoma kompleksnog sustava upravljanja, našeg autonomnog živčanog sustava. U normalnim okolnostima zjenice oba oka trebale bi biti simetrične, dakle jednake veličine i trebale bi jednako reagirati na svjetlosni podražaj, bez obzira koje oko se podražuje. Promjena veličine zjenica i nejednaka reakcija na svjetlosni podražaj može biti posljedica uzimanja određenih lijekova, ozljeda, bolesti oka ili bolesti centralnog živčanog sustava pa se test zjeničnih reakcija često koristi u dijagnostičke svrhe.

Bitno je naglasiti da svaka promjena ili razlika u veličini zjenica koja ponovno nastane zahtijeva ozbiljan pristup što podrazumjeva oftalmološku, neurološku i često neuroradiološku obradu.

Kada uzmemo u obzir sve navedeno, činjenica da je oko nakon mozga drugi najkompleksniji organ u ljudskom tijelu doima se posve prihvatljivom, iako se na prvi pogled ne čini tako, zar ne?!

dr. Vlade Glavota, spec. oftalmolog
 

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: