Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Blog

Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Znate li da je sv. Lucija zaštitnica vida i slijepih?

Znate li da je sv. Lucija zaštitnica vida i slijepih?
U Dalmaciji se u narodu tradicionalno slavi Sveta Luce, daruju se djeca i sije se pšenica dvanaest dana prije blagdana Božića da bi tada proklijala. Tako se simbolički štuje život.
Ime Lucija dolazi od latinske riječi lux, što znači svjetlost. Na hrvatskom jeziku isto značenje ima ime Svjetlana. Naša očna klinika s ponosom nosi ime Svjetlost i tako simbolički označava našu misiju da ljudima omogućimo svjetlost i bolji vid.

Dolaze dani darivanja, blagdana, druženja i obitelji pa je potrebno malo zastati i sjetiti se tradicionalnih vrijednosti našeg podneblja, našeg djetinjstva. Svetu Luciju (Sancta Lucia) slave katolici, pravoslavci, kao i protestanti- luterani i anglikanci. Zaštitnica je vida, slijepih, krojača, ratara, lađara, staklara, tkalaca i kovača.

U Dalmaciji se u narodu tradicionalno slavi Sveta Luce, daruju se djeca i sije se pšenica dvanaest dana prije blagdana Božića da bi tada proklijala. Tako se simbolički štuje život. Nekad se datum njenog blagdana poklapao sa zimskim solsticijem, kada je najduža noć. Tako se u skandinavskim zemljama Sv. Lucija posebno štuje i slavi, jer nakon nje dolaze duži dani i javlja se više svjetla, a noć se skraćuje.

Sama svetica je živjela u vrijeme rimskog Cara Dioklecijana i bila je među zadnjim žrtvama progona kršćana. Predaja kaže da je za života, a nakon što je ozdravila od teške bolesti, svoje imanje prodala i raspodijelila vrijednosti siromašnima i potrebitima. Postoje nekoliko legendi o njenom mučeništu. Umrla je mučeničkom smrti 304. godine u Sirakuzi na Siciliji ne odričući se svoje vjere. Njeno tijelo 400 godina je počivalo u katakombama sv. Ivana. Potom je tijelo seljeno na nekoliko lokacija. Njene relikvije se nalaze na nekoliko mjesta u Europi, a glava i dio kostiju su pohranjeni u Veneciji.

Povijesna je ličnost  i dokaz o njenom životu i postojanju dokazuju arheološka istraživanja na Siciliji. Kripta katredrale Svetoga Dujma u Splitu je posvećana Sv. Luciji. U ikonografiji je prikazana kako nosi zlatni pladanj sa svoja dva oka na njemu. Stoga se u kršćanskoj tradiciji vjernici već stoljećima obraćaju upravo sv. Luciji da im sačuva i popravi vid.

primarijus Igor Žuljan

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: