Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Blog

Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Znate li kako se nositi s proljetnim očnim alergijama?

Znate li kako se nositi s proljetnim očnim alergijama?
Poznavanjem peludnog kalendara možemo prilagoditi svoje kretanje u prirodi, izbjegavati područja cvatnje tih biljaka te poduzeti razne preventivne radnje.
Kalendarski, ali i u naravi počelo je proljeće. Dani su duži, topliji i sunčaniji, a priroda oko nas je u cvatu. Sada uživamo u ljepoti Dalmacije i priobalja, a ubrzo će i livade i šume u unutrašnjosti Lijepe naše procvjetati.

Ipak, proljeće nam nerijetko donosi i raznovrsne smetnje na očima koje su alergijski uvjetovane. Polen (pelud) biljaka u cvatu je najčešći alergen (uzročnik alergijske reakcije). Peckanje, suzenje, crvenilo, osjećaj stranog tijela, osjetljivost na svjetlo i oticanje vjeđa su najčešći simptomi alergijske afekcije očiju. Uz to se često javlja curenje nosa, kašalj, kihanje pa i teže disanje. Sve to nam često jako može zagorčati život i svakodnevnu aktivnost.

Na internet stranicama Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" objavljen je peludni kalendar posebno za mediteranski, kao i posebno za kontinentalni pojas Hrvatske tako da su označeni mjeseci kada je najjači cvat pojedinih biljaka na koje smo moguće alergični. Poznato je da je na primjer u veljači i ožujku jaka koncentracija polena čempresa u Dalmaciji, a da zatim počinje cvjetanje bora. Poleni drugih biljaka su aktivniji i češći u svibnju i lipnju.

S alergijama se nije lako „boriti“, ali se pravilnim i na vrijeme poduzetim postupcima može bitno olakšati svakodnevni život. Na vrijeme treba uočiti znakove alergije i prepoznati ih. Važno je poznavati i da li ste alergični samo na  biljne – polenske alergene ili i na druge tvari. Ako vam se alergije ponavljaju perodično u isto ili slično vrijeme godine informacije iz polenskog kalendara kao i moguće poznavanje tvari na koje smo osjetljivi može nam dati smjernice ponašanja.

Poznavanjem peludnog kalendara možemo prilagoditi svoje kretanje u prirodi, izbjegavati područja cvatnje tih biljaka te poduzeti razne preventivne radnje:                  
  • kada je vjetrovito treba izbjegavati kretanje u prirodi. Preporuča se zatvarati prozore, prati balkone, terase i slično. Redovito treba čistiti filtere u klima uređajima i redovito ih mijenjati u automobIima. Isto tako se preporuča izbjegavati tapecirano pokućstvo, zavjese i tepisone jer su oni rezervoari raznih alergena, odnosno treba ih češće čistiti shodno polenskom kalendaru. Po povratku iz prirode dobro se umiti.
  • poželjno je nosti naočale za sunce ili pak bilo kakve zaštitne, jer nas one mehanički štite od polena kao i ultraljubičastih zraka koje dodatno nadražuju oči. Nakon boravka u prirodi dobro je oprati ruke i aplicirati umjetne suze u oči da se njima isperu čestice polena. Ako je potrebno u suradnji s liječnikom početi uzimati eventualno takozvane antihistaminike – tablete protiv alergije ili kombinirati lijekove.
U slučaju jačih smetnji s očima konzultirajte se s nama – oftalmolozima i nemojte stavljati kapi u oči koje vam nisu specijalisti propisali ili kojima je istekao rok trajanja, a neki učinkoviti lijekovi za alergije nekontroliranom i neadekvatnom upotrebom mogu katkada i štetiti. Alergološko testiranje i obrada se preporuča svakako u slučajevima opetovanih alegija.

prim.Igor Žuljan, dr. med., specijalist oftalmolog

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: