Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Blog

Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Znate li kako se u sezoni gripe i prehlade zaštiti od konjuktivitisa?

Znate li kako se u sezoni gripe i prehlade zaštiti od konjuktivitisa?
Tipični virusni konjuktivitis karakteriziran je crvenilom oka te oteknućem vjeđa i mekanih tkiva oko očiju, svrbežom, suzenjem i bistrim sekretom iz oka ili očiju. Lako je prenosiv, ali postoje jednostavne mjere kako spriječiti njegovo prenošenje.
Sezona prehlade i gripe donosi sa sobom, osim uobičajenih simptoma dišnog sustava, slabosti, temperature, i druge neželjene moguće komplikacije; upravo na našim očima.

Najčešće je u pitanju virusni konjuktivitis, iako u nekim slučajevima uzročnici mogu biti i bakterije, alergije, kemikalije, vjetar i sunce. Tipični virusni konjuktivitis karakteriziran je crvenilom oka te oteknućem vjeđa i mekanih tkiva oko očiju, svrbežom, suzenjem i bistrim sekretom iz oka ili očiju.

Virusni konjuktivitis je lako prenosiv, ali postoje jednostavne mjere kako spriječiti njegovo prenošenje. Ukoliko ste prehlađeni vrlo je bitno da razlikujete običnu iritaciju oka od konjuktivitisa, što je katkad u početku teško. Međutim, ukoliko neugoda potraje i postaje sve ozbiljnija, obično se radi ipak o virusnom konjuktivitisu te se javite svom oftalmologu.

Virusni konjuktivitis obično je samoograničavajuća bolest, uglavnom bez ozbiljnijih posljedica na oči, međutim vrlo je zarazna i lako se prenosi na druge članove obitelji.

Infekcija se prenosi kontaktom, ne zrakom. Jako je bitna higijena i dobro pranje ruku. Strogo je zabranjeno dijeljenje ručnika u obitelji, gdje neki član ima konjuktivitis i/ili je prehlađen. Ako nosite kontaktne leće, a bili ste u kontaktu s prehlađenom osobom ili osobom koja ima gripu, a i konjuktivitis naravno, vrlo je važno dobro oprati ruke prije stavljanja leća u oko. Međutim na kraju najčešće dolazi do samoinfekcije kada je osoba već bolesna i ima prehladu ili gripu stoga je još jednom potrebno naglasiti dobro pranje ruku prije diranja očiju.

Liječenje kao i protiv drugih virusnih bolesti zapravo je simptomatsko, iako se nekad daju i lokalno antibiotici da ne bi došlo do naknadnog inficiranja bakterijom. Simptomatsko liječenje uključuje umjetne suze, nekad i blage lokalne antihistaminike radi postizanja olakšanja. Ukoliko ste skloni konjuktivitisima, pomaže i cijepljenje protiv gripe u sprečavanju bolesti.

Prognoza je vrlo dobra te se virusni konjuktivitis povuče obično, ovisno o imunološkoj kompetenciji pacijenta, u roku od tjedna do dva tjedna, i to najčešće nakon što i prehlada i gripa prođu. Katkad kod mlađih ljudi, može doći do prejakog imunološkog odgovora na virus, pa se na očima javljaju flekice na rožnici koje se zovu makule. Tada pacijenti mogu slabije vidjeti, a katkad imati i novonastali astigmatizam zbog nepravilnosti rožnice. U tim slučajevima se terapija i nakon prolaska konjuktivitisa nastavlja lokalno kortikosteroidnim kapljicama, a terapija može trajati i mjesecima. Prognoza je i u tim slučajevima uglavnom vrlo dobra.

Na kraju, važna je prevencija! Perite ruke prije diranja očiju, cijepite se protiv gripe i čuvajte se prehlada, uživajte u zimi i zimskim sportovima!

dr. Nataša Drača, spec. oftalmolog
 
 

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: