Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Blog

Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Znate li koje namirnice pomažu očuvati vaš vid?

Znate li koje namirnice pomažu očuvati vaš vid?
Istraživanja su pokazala da se zdravim načinom prehrane rizik od gubitka vida smanjuje za 25%. Ne postoji hrana koja će čudesno izliječiti vaše oči ako bolujete od neke očne bolesti, ali postoje namirnice koje doprinose očnom zdravlju.
Vid je osjetilo kojim doživljavamo svijet oko sebe, zapažamo boje, doživljavamo prostor, uočavamo oblike. Putem osjetila vida primamo 80% informacija koje nam dolaze iz okoline. Oštećenje ili gubitak vida značajno ograničavaju kvalitetu života, a među jednim od najvećih neprijatelja našega vida je nekvalitetna prehrana. Istraživanja su pokazala da se zdravim načinom prehrane rizik od gubitka vida smanjuje za 25%. Ne postoji hrana koja će čudesno izliječiti vaše oči ako bolujete od neke očne bolesti, ali postoje namirnice koje doprinose očnom zdravlju.

Stručnjaci preporučuju konzumiranje ovih namirnica kako bi sačuvali vaš vid:


Mrkva i bundeva

Voće i povrće uglavnom narančaste i žute boje obiluje karotenoidima. Karotenoidi sadrže lutein koji štiti makulu (centar vida) ili žutu pjegu. Karotenoidi štite makulu od oštećenja koja izaziva ultraljubičasta svjetlost. Potreban je dnevni unos od minimalno 10 miligrama luteina. Preporučuje se da povrće ne bude prekuhano jer se kuhanjem smanjuje količina luteina u ovim namirnicama.


Zeleno lisnato povrće

Ono sadrži visoke razine antioksidansa luteina i zeaksantina koji su bitni za zaštitu očiju.


Orašasti plodovi

Uz razne pozitivne učinke na cijelokupni organizam, orašasti plodovi pogoduju i zdravlju očiju. Sadrže veliki udio vitamina E koji je snažan antioksidans (smanjuje rizik od razvijanja mrene i bolesti u makuli ili žutoj pjegi).


Riba

Ova je namirnica bogata omega-3 masnim kiselinama, koje pogoduju održavanju zdravlja makule (centra vida) i smanjuju mogućnost razvoja mrene. Riblji meni trebao bi se koristiti barem 3 dana u tjednu i preporuča se odabir jedne od ovih riba: tuna, losos, sardina ili skuša.


Agrumi (limun, naranča, grejpfrut)

Bogati su vitaminom C koji je ključan sastojak zdrave prehrane i svih suplemenata za oči. Pomaže u sprječavanju mnogih očnih oboljenja, poput mrene.


Bobičasto voće

Jagode, maline i borovnice bogate su antioksidantima te na taj način sprječavaju procese starenja, kao što je pojava sive mrene na oku.
 
Pravilnom prehranom i zdravim načinom života možete prevenirati i spriječiti razvoj određenih bolesti oka. Pravilna briga o zdravlju očiju usporava proces makularne degeneracije povezane sa starenjem. Veoma je bitno na vrijeme prepoznati i pravilno liječiti makularnu degeneraciju da se ne bi zauvijek izgubio vid, te obavljati redovite kontrole kod svoga oftalmologa.

dr. Dinko Katić, Klinika Svjetlost Split

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: