Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Blog

Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Znate li koje se sve bolesti, osim očnih, mogu otkriti pregledom očiju?

Znate li koje se sve bolesti, osim očnih, mogu otkriti pregledom očiju?
Pregledom očiju i očne pozadine mogu se otkriti i pratiti čak i na desetke bolesti i stanja organizma. Očni pregled je zato indirektno pregled cjelokupnog zdravlja našeg organizma.
Ne kaže se uzalud da su oči ogledalo zdravlja i duše te da se preko njih mogu otkriti mnoge bolesti. Poznato je da se pregledom očiju i očne pozadine mogu otkriti i pratiti šećerna bolest i povišen krvni tlak, ali čak i na desetke drugih bolesti i stanja organizma.

Za razliku od neznanstvene šarlatanske "vještine" takozvane iridologije, gdje se navodno pregledom šarenice mogu otkriti sklonosti bolestima, pregledom oka od strane liječnika oftalmologa može se konkretno ukazati na neke bolesti i stanja organizma.

Vanjski pregled očiju i njihov izgled, posebno ako postoji otok vjeđa i buljavost (izbočenost) očiju, može nam ukazati na bolest štitnjače. Promjene na koži i oticanje vjeđa mogu ukazivati na bolest bubrega, probleme sa srcem i disanjem kao i na neke sistemske (autoimune bolesti). Oticanje vjeđa može upućivati i na alergijsku sklonost organizma. Jednostrana izbočenost očiju može ukazivati na bolest sinusa i na tumorske tvorbe iza očne jabučice.

Novonastali poremećaji pokretljivosti očiju i naglo nastale dvoslike, uz padanje vjeđa mogu biti znak raznih neuroloških poremećaja kao što su mijestenija gravis, multipla skleroza, znaci  raznih tumora, ali i prvi znaci šećerne bolesti ili nekontroliranog porasta krvnog tlaka.

Suhoća oka i sluznica je česta kod raznih imunoloških poremećaja, a karakterizira i Sjorgenv sindrom gdje se javlja i suhoća usta i drugih sluznica.

Pregledom prednjeg dijela oka na mikroskopu pod velikim povećanjem se mogu otkriti taloženja raznih lijekova u rožnici, posebno kod srčanih bolesti, zatim taloženje bakra kod nekih neuroloških stanja i bolesti jetre.

Prisustvo malih čvorića šarenice može govoriti da kod pacijenta postoji neurofibromatoza, bolest s pojavom malih tumora na okrajinama živaca. Šira ili uža zjenica i njena asimetričnost prema drugoj može biti znak različitih ozbiljnih bolesti uključujući i tumore.

Prisustvo duboke upale oka, upalnih elemenata i priraslica šarenice mogu biti znak kako mladenačkog tako i staračkog reumatizma, Behterove bolesti (kod koje se okoštava kralježnica uz otežano kretanje), nekih autoimunih bolesti, tuberkuloze, kao i raznih gnojnih žarišta u organizmu. Znak takozvanog "PEX-a", malih bjelkastih nakupina nam govori o taloženju amiloida, posebne bjelančevine koje oštećuje vezivna tkiva i stijenke kapilara, te je povezana s kardivaskularnim bolestima.

Prijevremeni nastanak sive mrene može upućivati kako na dijabetes tako i na druge metaboličke bolesti.

Pregledom očne pozadine (fundusa oka) promatramo krvne žile, mrežnicu te vidni živac. Ovdje, uz poznato praćenje šećerne bolesti  i povišenog krvnog tlaka, možemo vidjeti promjene uslijed metaboličkih bolesti, taloženje masnoća, razna krvarenja kod virusnih, zaraznih i spolno prenosivih bolesti. Možemo pratiti sarkoidozu, tuberkulozu, razne tumore i mnoga druga stanja krvi i krvožilnih bolesti.

Pregledom vidnog živca možemo rano otkriti tumore u glavi, tumore hipofize, vidnog živca i povišen tlak u lubanji (kod ozljeda glave i kod hidrocefalusa). Isto tako, mnoge neurološke bolesti se odražavaju i uočavaju na vidnom živcu.

Stoga, pregled vida i očiju nije samo pregled jednog organa, nego i indirektno zdravlja cijelog tijela.

dr. Igor Žuljan, spec. oftalmolog

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: