Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Blog

Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Znate li koji su rizici nošenja kontaktnih leća?

Znate li koji su rizici nošenja kontaktnih leća?
Nošenje kontaktnih leća donosi određene rizike kojih bismo trebali biti svjesni. Edukacijom i odgovornim ponašanjem možemo značajno ​smanjiti rizike od infekcija i ostalih komplikacija.
Izum kontaktnih leća oslobodio je osobe s dioptrijom nošenja naočala, ali je uveo nove rizike za oči koji najčešće nastaju kao posljedica nepridržavanja pravila o nošenju i održavanju leća. U nastavku donosimo primjere koje bi svaki nositelj kontaktnih leća trebao uzeti u obzir:

1. Spavanje u kontaktnim lećama

Nositelji kontaktnih leća, bilo mekih ili polutvrdih su pod većim rizikom za nastanak infekcija stoga je odgovorno ponašanje ključ za sprječavanje komplikacija. One su ipak nešto veće kod nositelja mekih kontaktnih leća iako treba reći da se posljednjih godina kvaliteta mekih leća izuzetno poboljšala (materijali s visokom propusnošću kisika i leće s učestalom zamjenom).

Iako niti jedan oftalmolog neće savjetovati spavanje s kontaktnim lećama, postoje meke kontaktne leće koje propuštaju izuzetno veliku količinu kisika, odobrene od strane američke Agencije za hranu i lijekove (FDA). U određenim slučajevima moguće je produženo nošenje, ali isključivo tih leća. Naša rožnica nema krvne žile već kisik najvećim dijelom dobiva iz zraka i ukoliko je to poremećeno, rožnica zbog manjka kisika bori uraštanjem krvnih žila u rožnicu.

Kod osoba koje dugo nose kontaktne leće (bilo meke ili polutvrde) radi mehaničkog djelovanja leće (pritiska na rožnicu, pogotovo ukoliko je oko suho ili neadekvatna leća), rožnica dobiva nepravilan oblik i može imati neke karakteristike keratokonusa, a osobe se žale i na slabljenje vida.

2. Nositelji kontaktnih kontaktnih leća imaju 10.000 puta veći rizik od ozbiljne infekcije oka

Svaka leća je strano tijelo u oku i može izazvati vrlo ozbiljne komplikacije. Doticaj s tekućom vodom i tuširanje s lećama nose rizik od upale rožnice parazitom akantamebom. To je upala koje se svaki oftalmolog boji, budući da je teška za liječenje i za posljedicu može imati i transplantaciju rožnice. Bolest je u oko 90% slučajeva vezana za nošenje kontaktnih leća budući da one uzrokuju mikrotraume rožnice pa ovaj parazit može prodrijeti u oko. Zato je važna edukacija nositelja kontaktnih leća o nošenju i održavanju kontaktnih leća. To uvelike smanjuje mogućnost od ove opasne bolesti.

3. Sindrom suhog oka češći je kod nositelja kontaktnih leća

Moderan način života koji uključuje dugotrajan boravak u zatvorenim i klimatiziranim prostorima, dugotrajan rad na računalu i gledanje u ekran pogoduje nastanku sindromu suhog oka. One se često javljanju i kod osoba koje ne nose kontaktne leće, ali češće su kod nositelja. Simptomi koji nositelji kontaktnih leća navode su nemogućenost nošenja kontatnih leća duže od nekoliko sati, suhoća oka, žuljanje, osjećaj stranog tijela ili pijeska u očima itd. U bilo kojem slučaju u kojem se osjete smetnje treba skinuti leće i ukoliko smetnje ne prođu ubrzo, posjetiti oftalmologa, budući da naizgled bezopasno suho oko može povećati rizik od ozbiljnih komplikacija, posebno infekcija rožnice.
 
4. Nošenje leća nakon istekla roka trajanja (duže nego što bismo smjeli)

Današnji je trend u nošenju kontaktnih leća su svakako leće s visokom propusnošću kisika, leće s kratkom izmjenom (jednodnevne, petnaestodnevne, mjesečne). Svakako treba pripaziti na rok trajanja leće budući da ona nakon isteka počinje mijenjati svoje karakteristike. Osim toga, s dužim nošenjem na njoj se nakupljaju razne naslage koje također mogu pogodovati infekciji.
Edukacijom i odgovornim ponašanjem nositelji kontaktnih leća smanjuju rizike od infekcija i ostalih komplikacija. 

dr. Maša Mikuličić, spec. oftalmolog

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: