Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Blog

Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Znate li koji su vitamini dobri za oči i kako ih unijeti u organizam?

Znate li koji su vitamini dobri za oči i kako ih unijeti u organizam?
Unosom vitamina i minerala može se usporiti napredovanje senilne makularne degeneracije i drugih bolesti oka te povećati kvaliteta života posebno u starijoj životnoj dobi.
Veoma je važno brinuti se za zdravlje cijeloga organizma pa tako i za zdravlje očiju jer su one jedan od najvažnijih osjetila. Da bi taj kompleksan sustav funkcionirao potrebno je unositi dovoljnu količinu vitamina i minerala. Na taj se način može usporiti napredovanje senilne makularne degeneracije i drugih bolesti oka te povećati kvaliteta života u starijoj životnoj dobi.

Vitamini

Vitamin A

Potrebno je unositi dovoljne količine ovog vitamina jer se njegovim korištenjem mogu prevenirati upale rožnice, suhoće u očima, noćnog sljepila i pojave očne mrene. Namirnice koje su bogate vitaminom A su crveno i žuto voće i povrće. One sadrže betakaroten koji se u tijelu pretvara u vitamin A.
 

Vitamin C

Ovaj je vitamin snažan antioksidans koji spriječava napredovanje degenerativnih promjena u senilnoj makularnoj degeneraciji (starosna degeneracija žute pjege), te smanjuje rizik od pojave očne mrene i snižava očni tlak. Namirnice bogate vitaminom C su agrumi, špinat i šumsko voće. Tijelo nema mogućnost pohranjivanja vitamina C te je potrebno svakodnevno unošenje novih količina ovoga vitamina.
 

Vitamin E

Ovaj je vitamin je također snažan antioksidans te njegov pravilan unos smanjuje rizik od pojave senilne makularne degeneracije i pojave mrene. Njega nalazimo u orašastim plodovima (bademi, orasi...) i sjemenkama suncokreta.

Karotenoidi

Lutein i zeaksantin

Njihovo unošenje sprječava razvoj mrene i smanjuje napredovanje degenerativnih promjena u senilnoj makularnoj degeneraciji.
Najviše ih nalazimo u namirnicama kao što su: zeleno lisnato povrće (špinat, blitva...), grašak, peršin.

Minerali

Pomažu balansiranju svih hormona u ljudskom tijelu i metaboliziranju svih vitamina.
 

Cink

Uravnoteženi unos cinka uvelike djeluje na cjelokupni organizam. Koristi se kao protuupalno sredstvo. U oku spriječava napredovanje senilne makularne degeneracije u vlažnu formu. Preporučena dnevna doza je 9 mg za žene i 11 mg za muškarce što je izuzetno bitno jer se prekomjernim unošenjem mogu razviti razni problemi na tijelu (gubitak teka, dermatitis i kronični umor). Nalazimo ga u kamenicama, jajima, kikirikiju, soji...

Važnost prevencije

Prevencija je bolja i jednostavnija od liječenja svake bolesti. Da bi sačuvali svoj vid potreban je i pravilan unos hrane koja sadrži ove vitamine i minerale. Ako hrana nije dostatna preporuča se uzimanje raznih tableta koje sadrže iste. U slučaju bilo kakvog slabljenja vida ili krivljenja slike potrebno je u što kraćem roku javiti se na pregled oftalmologu da bi se utvrdio problem i započelo pravilno liječenje.

dr. Dinko Katić, Klinika Svjetlost Split

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: