Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Blog

Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Znate li što je najbolje jesti nakon laserskog skidanja dioptrije (LASIK-a)?

Znate li što je najbolje jesti nakon laserskog skidanja dioptrije (LASIK-a)?
Najbolji protein koje bi mogli konzumirati nakon LASIK-a su oni iz ribe, peradi, jaja, mliječni proizvodi sa smanjenim udjelom masnoća, leća, grah i jezgričasto voće kao što su orasi, bademi ili lješnjaci. Plava riba sadrži visoke koncentracije omega-3 masnih kiselina i izvrsni su za poboljšanje vida.
Vjerojatno ste do sada puno puta čuli izreku da su oči ogledalo duše, međutim naše oči također su i ogledalo zdravlja. Namirnice koje svakodnevno unosimo u organizam mogu utjecati na to kako se osjećamo. Hrana nije samo hrana – hrana je informacija. Zapravo skup podataka koje tijelu govore što da čini. Hrana djeluje na sve: utječe na aktivaciju (ekspresiju) gena, koji uzrokuju ili sprječavaju bolest. Ako jedete svježe voće, povrće i minimalno tretirane žitarice, osjećat ćete se bolje, vitalnije, imat ćete dodatnu energiju i ojačat ćete svoje zdravlje. Ista stvar vrijedi za pacijente koji su bili na LASIK-u. Hrana koju unosite u tijelo utječe na način na koji oko cijeli. Držite se hrane koju volite, ali nađite jednostavne recepte koji će ju nadopuniti svježim i hranjivim sastojcima. Nabrojat ćemo neke namirnice koje bi mogli uključiti u svoj meni nakon laserske korekcije vida.

Proteini

Proteini se sastoje od aminokiselina. Ove aminokiseline pomažu prilikom cijeljenja rane i obnavljanju tkiva. Najbolji protein koje bi mogli konzumirati nakon LASIK-a su oni iz ribe, peradi, jaja, mliječni proizvodi sa smanjenim udjelom masnoća, leća, grah i jezgričasto voće kao što su orasi, bademi ili lješnjaci. Plava riba sadrži visoke koncentracije omega-3 masnih kiselina i izvrsni su za poboljšanje vida. Omega-3 masne kiseline također poboljšavaju lipidni sloj suznog filma, što dodatno pomaže cijeljenju jer se nakon LASIK-a javlja postoperativna prolazna suhoća oka. U veljači 2015. provedena je studija na 456 pacijenata koji rade za računalom više od 3 sata dnevno tijekom cijele godine. Studija je provedena u Indiji i trajala je 3 mjeseca te publicirana u journal Contact Lens & Anterior Eye. Omega-3-masne kiseline uzimalo je 220 pacijenata, dok je ostalih 236 dobivalo placebo. Nakon 3 mjeseca pacijenti koji su uzimali omega-3-masne kiseline nisu imali suhe oči jer se smatra da ovaj dodatak prehrani smanjuje abnormalnu evaporaciju suze, također povećavaju gustoću vrčastih stanica na spojnici oka. Ove stanice luče supstance koje podmazuju oko za vrijeme treptanja, stabiliziraju suzni film i reduciraju suhoću.

Vitamini

Dva najvažnija vitamina koje možete uzimati nakon LASIK-a su vitamin A i vitamin C radi njihovih karakteristika koje doprinose cijeljenju rane.
Ovi vitamin se mogu uzimati u obliku lijekova, ali i kroz hranu kao što je zelenjava– zelena salata, matovilac, rikula, kelj, poriluk, brokula- ova grupa povrća puna je kalcija, magnezija, željeza, vitamina A, C, E, K… Slatko povrće poput mrkve, kukuruza, slatkog krumpira i paprike pomoći će vam da umanjite želju za nezdravim slatkim jelima i držati vas dulje sitima.

Raznobojno voće izvor je vitamina, vlakana i antioksidansa. Šumsko voće poput malina, borovnica i kupina naročito je dobar izvor antioksidansa, jabuke imaju puno vlakana dok naranče i mango obiluju vitaminom C.

Kao što je spomenuto prije, omega 3 masne kiseline su važan dio bilo koje dijete. Za osobe koje imaju suhe oči, refraktivni kirurzi u svijetu preporučuju uzimanje omega-3-masnih kiselina i nekoliko tjedana ili mjeseci prije i nakon laserske korekcije vida. Ako ste vegetarijanac, laneno ulje je odlična zamjena za riblje ulje.

Ugljikohidrati

Kao društvo, mi smo opsjednuti ugljikohidratima. Ugljikohidrata se ne treba bojati. Činjenica je da su oni važan dio naše prehrane jer su glavni izvor energije za mozak. Ključ je jesti prave ugljikohidrate. Izaberite namirnice koji imaju bogata vlakna kao što je voće, povrće, zob, ječam, mahunarke (ne bijelo ili rafinirano), grašak i leću.

Masti

Postoje zdrave masti kao što je avokado, maslinovo ulje, lješnjaci i sjemenke kao i one loše koje unosimo iz prepržene hrane. Dobre masti koje umjereno konzumiramo pomažu u imunološkom odgovoru što je važno prilikom cijeljenja.

Voda čini oko 75% našeg tijela te ima glavnu ulogu pri izbacivanju toksina i ostalog neželjenog otpada. Mnogi ljudi zanemaruju važnost vode te su tijekom dana dehidrirani što im uzrokuje umor, manjak energije i glavobolju. “The Hospital for Special Surgery” je priopćila da je odgovarajuća hidracija esencijalna komponenta u procesu cijeljenja. Nakon buđenja i tijekom dana trebali bi popiti barem 8 čaša vode (1,6 L) jer tijelo dehidrira tijekom noći.

Krenite malim koracima, svaka pa i najmanja pozitivna promjena je bitna!
 
dr. Marija Antičić, spec. oftalmolog – refraktivni kirurg
 

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: