Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Blog

Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Znate li zašto je kod povišenog kolesterola važno na pregled oftalmologu?

Znate li zašto je kod povišenog kolesterola važno na pregled oftalmologu?
Povećana koncentracija kolesterola i triglicerida u krvi (hiperlipidemija) je vrlo podmukla bolest čije rane znakove najčešće prvo možemo prepoznati pregledom očiju.
Povećana koncentracija kolesterola i triglicerida u krvi naziva se hiperlipidemija. Osim sistemskih dobro poznatih učinaka na krvne žile u tijelu poput povećanog rizika razvoja ateroskleroze, kardiovaskularnih bolesti te rizika za razvoj dijabetesa, hiperlipidemija se također može izraziti na očima i biti rani znak upozorenja za pacijenta.

Manifestacije hiperlipidemije na očima mogu biti od krajnje esteskih do opasnih mikrovaskularnih komplikacija koje mogu dovesti do slabljenja ili čak gubitka vida. Na pojedinim pacijentima (pogotovo u sklopu nasljednih hiperlipidemija) katkad se na bjeloočnici u cirkumferenciji rožnice mogu vidjeti bjelkasto žućkaste nakupine zbog čega se pacijenti prvo jave liječniku radi estetske smetnje. Te nakupine nisu opasne, ali liječnik tada treba preporučiti sistemsku obradu pacijenta te liječenje kolesterola i visokih masnoća prehranom ili tabletama ukoliko je potrebno.

Drugi najčešći razlog estetske smetnje jest nakupina masnoća na koži vjeđa u vidu plakova koje se zovu ksantelazme (xantelasma). Takvi pacijenti se zbog estetske smetnje najčešće podrvgavaju kirurškom zahvatu koji je vrlo jednostavan i radi se u lokalnoj anesteziji. Međutim, iako ne predstavlja opasnost za vid, pojava takvih plakova znak je za uzbunu i možda sistemsko liječenje pacijenta. Važno je napomenuti da hiperlipidemija i povišeni kolesterol ne predstavljaju samo bolest starije generacije. Dapače, pacijenti koji se javljaju radi ksantelazmi i esteskih smetnji su najčešće mlađe ili srednje dobi te najčešće ni neznaju da imaju povišeni kolesterol. Kod takvih pacijentata se tada radi o nasljednoj obiteljskoj hiperlipidemiji.

Najozbiljnije komplikacije na očima predstavljaju tzv. mikrovaskularne komplikacije u vidu začepljenja sitnih krvnih žilica u oku, najčešće u obliku tromboze centralne vene oka ili njenih ogranaka. Tada može, ovisno o jačini tromboze, doći i do jakog slabljenja ili čak gubitka vida, ukoliko se stanje adekvatno ne liječi. Simptomi uključuju naglo slabljenje vida, ispad vidnog polja, pojavu krvarenja u oku ili centralnu mrlju pred okom. Komplikacije tromoboze centralne retinalne vene danas se uspješno mogu liječiti takozvanim antiVEGF injekcijama i katakad laserom koji smanjuju krvarenje i oteklinu na retini nastalih kao posljedicu tromobze. Rjeđi, ali opasniji su tzv. Hollenhorstovi kolesterolski plakovi koji se najčeše otkidaju iz područja karotidne arterije ili aorte te dolaze u oko. Mogu biti asmipotmatski, ali katkad mogu izazvat i infarkt oka odnosno retinalne arterije. Nažalost, u tim slučajevima prognoza za vid je loša.

Važno je napomenuti da kod pacijenata koji imaju estetske smetnje na očima u vidu ksanetlazmi, radi čega najčešće i dolaze, treba pregledati očnu pozadinu jer se na krvnim žilicama oka mogu i ranije vidjeti znakovi promjena na arterijama i venama u vidu aterosklerotskih promjena. I na kraju, pacijenti s dijabetesom često imaju i hiperlipidemiju koja dodatno otežava liječenje dijabetičke retinopatije jer vrlo često imaju izražene tzv. lipidne ili masne eksudate u žutoj pjegi.

Hiperlipidemija je vrlo podmukla bolest i često pacijenti niti ne znaju da je imaju dok ne dodje do ozbiljnih vaskularnih komplikacija. Stoga je važno napomenuti da pregled očiju može pokazati faktore i znakove za uzbunu i za tu bolest prije nego dođe do ozbiljnijih komplikacija. 

dr. sc. Nataša Drača, spec. oftalmolog

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: