Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Blog

Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Znate li zašto poslije 40. godine može doći do poboljšanja vida?

Znate li zašto poslije 40. godine može doći do poboljšanja vida?
Sve osobe poslije četrdesete počinju primjećivati probleme sa čitanjem koje kompenziraju na različite načine, poput skidanja naočala koje nose na daljinu ukoliko su kratkovidni ili odmicanjem teksta dok ruke, figurativno rečeno, ne postanu prekratke. Radi se o normalnoj pojavi koja se zove prezbiopija ili staračka dalekovidnost, a nastaje kao posljedica gubitka akomodacije zbog starenja i gubitka elastičnosti prirodne leće.
Fiziološkim procesom starenja cijeli organizam, pa tako i naše oči, doživljava promjene koje rezultiraju oslabljenom funkcijom. Često se ljudi u poodmakloj životnoj dobi vole pohvaliti kako se njima vid popravio te da više ne trebaju naočale za čitanje.

O čemu se zapravo radi, poboljšanju vida ili nečem drugom?

Sve osobe starije od četrdesete počinju primjećivati probleme sa čitanjem koje kompenziraju na različite načine poput skidanja naočala koje nose na daljinu ukoliko su kratkovidni ili odmicanjem teksta dok ruke, figurativno rečeno, ne postanu prekratke. Tu je zapravo riječ o normalnoj pojavi koja se zove prezbiopija ili staračka dalekovidnost, a nastaje kao posljedica gubitka akomodacije zbog starenja i gubitka elastičnosti prirodne leće. To je dinamičan proces koji starenjem napreduje i kad se iscrpe kompenzacijski mehanizmi zahtjeva neku vrstu korekcije pri radu na blizu. Iza pedesete godine života kada prezbiopija značajnije uznapreduje jedne naočale za rad na blizu postanu nedostatne jer je potrebna različita dioptrija za čitanje i za srednju udaljenost (rad na računalu). S obzirom da je to iskustvo za mnoge frustrirajuće, osim naočalama za čitanje i korekcijom multifokalnim kontaktnim lećama postoji mogućnost kirurškog rješenja ovog problema operacijom refraktive zamjene prirodne leće s umjetnom takozvanom multifokalnom intraokularnom lećom koja omogućuje dobar vid na svim udaljenostima.

Osim prezbiopije, nastanak katarakte ili sive mrene se također smatra normalnim procesom starenja kod inače zdravih pojedinaca, što isto tako može biti posljedica različitih sistemskih bolesti. Jako često kao posljedica nastanka mrene dolazi do zadebljanja prirodne leće i lažne miopizacije oka zbog čega takve osobe mogu vdjeti na blizu,a da ne koriste naočale bez kojih ranije nisu mogli čitati. I to je odgovor na ranije postavljeno pitanje. Nije došlo do poboljšanja vida što je česta zabluda, već se zapravo radi o promjeni koja je posljedica starenje, ali na gore. Srećom, razvojem kirurgije katarakte i tehnologijom modernih multifokalnih intraokularnih leća koje se mogu implantirati prilikom operacije tavim pacijentima možemo omogućiti da zadrže sposobnost dobrog vida na blizu, ali i na svim drugim udaljenostima.

Stoga, ako ste stariji od četrdeset godina i primjetili ste da vam ruke postaju prekratke, a osobito ako doživite da više ne trebate naočale za čitanje koje ste inače koristili to nije znak da vam se vid popravio već je to znak da trebate detaljan oftalmološki pregled.

dr. Vlade Glavota

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: