Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Najčešća pitanja

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost vodeća je oftalmološka ustanova u regiji koja pruža kompletnu uslugu.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Starosna dioptrija

1. Što je čitalačka dioptrija?

Proces starenja, uobičajeno nakon 40. godine života, neizbježno dovodi do slabljenja jakosti cilijarnih mišića koji savijaju našu leću prilikom gledanja na blizinu. Naše prirodna leća u oku radi poput fokusa na kameri. Proces starenja zahvaća i oko te leća postaje sve tvrđa, a mišići zaduženi za njezino savijanje i time izoštravanje slike na blizinu, svoju funkciju obavljaju sve teže. Simptome prezbiopije prepoznajemo po udaljavanju predmeta kako bismo mogli dobro vidjeti pa se može reći da je nastupila onda kada nam „ruke postaju sve kraće“. Prezbiopija napreduje do otprilike 60. godine života i kod većine osoba dovodi do potrebe za plus 3 dioptrijom za čitanje. Čitalačku i druge dioptrije moguće je ukloniti zamjenom očne leće, tj. ugradnjom intraokularnih leća (mutifokalne ili leće s proširenim rasponom vida).


2. Mogu li vježbati nakon ugradnje leća?

2-3 tjedna nakon zahvata može se početi s laganom tjelovježbom poput trake za trčanje, vožnje sobnog bicikla, ali se treba voditi računa da se spriječi ulazak znoja u oči (trakama, znojnicama), kupanje u moru, a nakon mjesec dana kupanje u bazenu. Teži fizički napori teretana i kontaktni sportovi nakon mjesec dana poslIje zahvata.


3. Mogu li letjeti avionom dan nakon operacije?

Dan nakon operacije možete letjeti avionom kod svih operativnih zahvata vrijedi ovo pravilo osim u slučaju kompleksnijih operacija na pozadini oka prilikom kojih je ugrađen plin.


4. Do kad imam zatvoreno oko nakon operacije mrene?

PoslIje operacije mrene oko je obično zatvoreno do dolaska kući ukoliko se rade operacije oba oka tada se na oko stavlja zaštitna leća te se oko ne zatvara.