Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Novosti

Aktualna događanja i novosti klinike Svjetlost
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Cross linking metoda i u Klinici Svjetlost Split

Cross linking metoda i u Klinici Svjetlost Split
Očna bolest stanjenja i oštećenja rožnice sve je češća među mlađom populacijom, a od sada je zahvat učvršćenja rožnice tzv. Cross linking po prvi puta moguće obaviti i u Dalmaciji, u Klinici Svjetlost u Splitu.
Keratokonus je neupalna, degenerativna bolest  koja nastaje kao posljedica urođenih, oslabljenih kolagenskih veza u rožnici odnosno prednjem prozirnom dijelu oka. U određenom postotku je nasljedna, no u većini slučajeva pacijenti negiraju njeno ranije postojanje u obitelji. Oslabljena i razmekšana rožnica tijekom života mijenja svoj oblik nogometne polu lopte i šilji se prema naprijed poput stošca. To dovodi do stanjenja rožnice, njenog pucanja i stvaranja ožiljaka koji znatno umanjuju vidnu oštrinu značajno ograničavajući svakodnevne aktivnosti pacijenata. Navedene promjene mogu biti izražene u tolikoj mjeri da je potrebno tako promijenjenu rožnicu zamijeniti zdravom, tj. napraviti presađivanje rožnice od druge osobe. Napredovanje dijagnostike dovelo je do spoznaje da keratokonus nije rijetka bolest. Javlja se kod jedne osobe na dvije tisuće stanovnika. Zastupljeniji je kod muškog spola, a najčešće zahvaća oba oka. Može napredovati do 35-te godine života, ali je najbrži do 25-te godine. Između 35-te i 40-te godine se usporava, a nakon 40-te se uglavnom zaustavlja.
 
Nekada se smatralo da tvrde kontaktne leće usporavaju, čak i zaustavljaju keratokonus, ali se to pokazalo kao zabluda jer keratokonus počinje na unutarnjoj površini rožnice gdje kontaktna leća ne može dospjeti. U ovom slučaju kontaktna leća ima prvenstveni zadatak poboljšati vidnu oštrinu na zahvaćenom oku, a ne izliječiti nastalu deformaciju.
 
Cross linking (Corneal collagen cross linking) je dokazano uspješna metoda kojom se keratokonus može usporiti, a potencijalno i zaustaviti. Postupak ima za cilj da pojača oslabljene kolagenske veze u rožnici i na taj način uspori ili spriječi dalje napredovanje bolesti. Kod nas se Cross linking uglavnom provodi po Drezdenskom protokolu koji je i najčešće izvođeni protokol u svijetu još od 1998. godine. Ovdje se ne radi o operativnom postupku, nego o zahvatu koji se izvodi u lokalnoj kapljičnoj anesteziji i potpuno je bezbolan za pacijenta.
 
Na pripremljenu rožnicu svake 3 minute kapa se gusta zeleno-žuta tekućina koja se zove Riboflavin, a predstavlja visoke doze B2 vitamina. Ovaj način ukapavanja provodi se u trajanju od 30 minuta. Narednih 30 minuta oko se zrači UVA lampom čime se dodatno uz vitamin B2 nastoji pojačati rožnica i na taj način očvrsnuti. Da bi se postupak mogao provesti rožnica mora biti bistra bez ožiljaka te imati zadovoljavajuću debljinu. U određenim slučajevima rožnica može biti i tanja i ako je bistra može se raditi Cross linking, ali uz upotrebu modificiranog Riboflavina.
 
Metoda je pouzdana, neškodljiva i njome se nastoji zadržati postojeće stanje na rožnici. Kod nekih pacijenata, a njih nije mali broj, Cross linking može i poboljšati oblik rožnice i time učiniti vidnu oštrinu boljom. Pacijenti će i dalje trebati korekciju kontaktnim lećama i naočalama.
 
Kolagen cross linking je metoda koja je unijela veliki optimizam i donijela nadu pacijentima koji pate od keratokonusa, a tim stručnjaka u Klinici Svjetlost izvodi ju već više od pet godina. Najbolja novost za pacijente koji boluju od keratokonusa je da tretmane od sada mogu obaviti u Klinici Svjetlost u Splitu, jedinoj ustanovi koja obavlja Cross linking metodu na potezu od Savudrije do Prevlake.