Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Blog

Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Događa vam se da ni promjena naočala ili leća ne donosi bolju vidnu oštrinu? To je jedan od znakova keratokonusa

Događa vam se da ni promjena naočala ili leća ne donosi bolju vidnu oštrinu? To je jedan od znakova keratokonusa
Ukoliko imate keratokonus nemojte paničariti, postoji mogućnost da se progresija bolesti pokuša zaustaviti na bezbolan i neinvazivan način zahvatom koji se zove CROSS LINKING (CXL). 
Keratokonus je neupalno stanje progresivnog stanjenja i ispupčenja rožnice koje se najčešće javlja za vrijeme puberteta, odnosno rane mladosti. Napreduje sporo i obično završava svoju progresiju između 30-te i 40-te godine života. Javlja se otprilike u jednog na tisuću stanovnika, a zbog obično blagih simptoma na samom početku vrlo često prođe puno vremena do postavljanja prave dijagnoze. Sam uzrok nastanka ove bolesti rožnice nije poznat, ali dosadašnja istraživanja su pokazala da genetska predispozicija igra važnu ulogu.
 
Taj period traženja odgovora obilježen je nezadovljstvom pacijenata s postojećim naočalama ili lećama i okrivljivanjem liječnika da nije dobro odredio dioptriju što za posljedicu ima lutanje od vrata do vrata u potrazi za drugim mišljenjem.
 
Ukoliko ste iskusili takve smetnje postoji sumnja da se i kod vas radi o keratokonusu koji se zapravo vrlo jednostavno dijagnosticira već u jako ranoj fazi snimanjem prednje i stražnje površine rožnice uređajima koji posjeduju ustanove poput očne Klinike Svjetlost, a koje se usko specijalizirano  bave dijagnostikom i liječenjem bolesti rožnice.
 
Ukoliko imate keratokonus nemojte paničariti, postoji mogućnost da se progresija bolesti pokuša zaustaviti na bezbolan i neinvazivan način zahvatom koji se zove CROSS LINKING (CXL). Od nedavno taj je zahvat moguće obaviti i u očnoj Klinici Svjetlost u Splitu.
 
Nakon zahvata uz pomoć naočala ili kontaktnih leća može se osigurati kvalitetan vid na duži period bez potrebe dodatnih operativnih zahvata na oku, što naravno ovisi o stupnju bolesti u vrijeme postavljanja dijagnoze.

dr. Vlade Glavota, spec. oftalmolog

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: