Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Blog

Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Zašto su Davidu Bowieu oči naizgled različite boje?

Zašto su Davidu Bowieu oči naizgled različite boje?
Iako se misli kako je slavni glazbenik imao oči različite boje, to nije istina. Naime, oba oka su mu iste boje, plave, ali je za dojam različitosti odgovorna anizokorija.
Britanska glazbena legenda i genijalni glazbenik, David Bowie, zasigurno je obilježio jednu epohu kako svojom umjetnošću, tako i životom i modnim izričajem. No, mnogi će ga zapamtiti po jednoj od neobičnih fizičkih karakteristika – različitim očima. Iako se misli kako je slavni glazbenik imao oči različite boje, to nije istina. Naime, oba oka su mu iste boje, plave, ali je za dojam različitosti odgovorna anizokorija.

Anizokorija je riječ grčkog podrijetla i u prijevodu znači nejednake zjenice. Zjenica lijevog oka mu je bila trajno povećana što lako stvara iluziju da su oči različite boje jer su, inače, prirodno svijetle.

Nakon fizičkog sukoba u djetinjstvu oko djevojčice koja se oboma sviđala, George Underwood je Davida udario šakom u oko. Povreda je dovela do oštećenja šareničnog mišića koji sužava zjenicu te je zjenica zauvijek ostala široka. Ipak, Bowie i Underwood su nastavili suradnju, a Underwood je odgovoran za velik broj ilustracija i omota Davidovih albuma.

Nejednaka veličina zjenica može biti prirođeno, benigno stanje koje, manje ili više izraženo. Postoji u 20% populacije. Iz navedenog primjera, vidimo, može nastati i nakon povrede oka. Međutim, iznenadna pojava nejednakih veličina zjenica, bez jasnog povoda, može biti odraz ozbiljnih očnih bolesti, ali i patoloških zbivanja u glavi kao što su krvarenja u mozgu, tumor.

U ovakvim i sličnim situacijama preporučuje se detaljan oftalmološki pregled. Utvrdi li se pregledom da je različitost u veličini zjenica bezopasna, onda uživajte u svojoj specifičnosti i iskoristite ju što je najbolje moguće.

 dr. Mirko Ratković, Očna Klinika Svjetlost

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: