Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Liječenje glaukoma

Dugogodišnje iskustvo i znanje u liječenju i prevenciji glaukoma.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Liječenje i prevencija glaukoma

Kako se liječi glaukom?

Oštećenja koja je glaukom napravio na očnom živcu do početka liječenja nije moguće popraviti, ali je moguće zadržati postojeće stanje i znatno usporiti napredovanje bolesti. Ovisno o situaciji glaukom se može liječiti antiglaukomskim kapljicama, laserom ili kirurškim putem. Moguće je i kombiniranje navedenih metoda.

Liječenje najčešće započinje antiglaukomskim kapljicama koje svojim djelovanjem omogućavaju snižavanje očnog tlaka.

Koje su laserske metode liječenja glaukoma?

GLAUKOM Metode laserskog liječenja glaukoma su:
  1. YAG laser iridotomija – primjenjuje se u slučaju akutnog glaukoma zatvorenog kuta 
  2. Selektivna laserska trabekuloplastika (Ellex) - primjenjuje se u liječenju glaukoma otvorenog kuta i ima za cilj poboljšati odvođenje očne vodice kroz očni kut. Izvodi se u liječničkoj ordinaciji, traje kratko i sasvim je neškodljiva za pacijenta. Nije bolna, izvodi se uz djelovanje kapljične lokalne anestezije. Pacijent odmah nakon zahvata može ići kući. 
  3. PLT Pattern laserska trabekuloplastika (Pascal) - slična SLT-u, ali najnovija još ugodnija i djelotvornija procedura s trenutno najmodernijim Pascal laserom. 

Kako se izvodi lasersko liječenje glaukoma?

Lasersko liječenje glaukoma izvodi se u lokalnoj anesteziji, ambulantno. Sam postupak je bezbolan, traje nekoliko minuta i pacijent odmah ide kući. 

Kako se ponašati nakon laserskog postupka?

Nakon laserskog postupka, pacijent se odmah može vratiti svojim redovnim aktivnostima te je potrebno provoditi terapiju kapljicama po preporuci liječnika.

LASERSKO LIJEČENJE GLAUKOMA

 

Koje su metode operativnog liječenja glaukoma?

Operativno liječenje glaukoma provodi se trabekulektomijom (konvencionalna filtracijska kirurgija) i ugradnjom Express-mini glaucoma shunt-a (implantati za drenažu). Kod prve metode formira se novi kanalić za istecanje očne vodice, a kod druge metode ugrađuje se specijalna cjevčica (implantat za drenažu).

Kako se operira glaukom?

Operacija glaukoma izvodi se u lokalnoj anesteziji. Sam zahvat traje dvadeset do trideset minuta i bezbolan je. Nakon zahvata pacijent može isti dan ići kući.