Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Liječenje glaukoma

Dugogodišnje iskustvo i znanje u liječenju i prevenciji glaukoma.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Pregled

Pregled za glaukom

Cjelokupni glaukomski pregled obuhvaća: 
  1. provjeru vidne oštrine i mjerenje očnog tlaka
  2. određivanje vidnog polja
  3. mjerenje debljine rožnice (pahimetrija)
  4. pregled očnoga kuta (gonioskopija)
  5. pregled i provjera oštećenja očnog živca uz pomoć optičke koherentne tomografije (OCT)
 
Na početku pregleda liječnik uzima detaljne podatke o razlogu pacijentova dolaska. Osim trenutnih problema od pacijenta se nastoje uzeti što točniji podaci o njegovu dosadašnjem zdravstvenom stanju i eventualnim očnim bolestima u obitelji. Potom se provjerava vidna oštrina i obavi pregled na biomikroskopu kojim se utvrđuje trenutačno stanje na prednjem i srednjem segmentu oka.
 
Nakon toga se pacijent uputi na pregled vidnog polja kojeg obavljaju za to specijalno educirani zdravstveni djelatnici. Pretraga je bezbolna, ali zahtijeva visoku koncentraciju, što ovu pretragu može produljiti i do sat vremena, ovisno o suradnji pacijenta.
 
Po obavljenom vidnom polju pacijent se vraća u specijalističku ordinaciju gdje liječnik mjeri očni tlak. Pri tome se kapaju anestetske kapljice tako da pretraga nije neugodna. Iste kapljice se apliciraju i kod slijedeće pretrage koja se zove gonioskopija i kojom se utvrđuje širina očnoga kuta. Izvodi se uz pomoć gonioskopske lupe koja se prislanja direktno na površinu oka i sasvim je bezbolna. Svakako je pacijenta obavezno uputiti u sve korake ovog pregleda radi bolje suradljivosti.
 
Ukoliko širina očnog kuta to dozvoljava širi se zjenica ukapavanjem kapljica da bi se što bolje mogao napraviti pregled očnog živca i žute pjege. U tome nam znatno pomaže aparat OCT pomoću kojeg se izvodi optička koherentna tomografija. To je također neinvazivna pretraga koja nam pouzdano daje podatke o eventualnim oštećenjima očnoga živca i žute pjege. Ovaj dio pregleda može trajati od 30-60 minuta ovisno o brzini širenja pacijentovih zjenica. Zbog proširenih zjenica koje se skupljaju nakon nekoliko sati, preporuka je da se zbog zamućenog vida i svjetloplahosti u tom vremenu ne upravlja vozilima.
 
U završnoj fazi pregleda liječnik objedini sve napravljene nalaze i na osnovi toga određuje terapiju, ukoliko je to potrebno. Terapija je u početku medikamentozna u vidu kapljica koje se kapaju u oči. Ukoliko je potrebno može se dopuniti laserskim tretmanom, a ukoliko ni to nije dostatno pacijent se upućuje na operativni zahvat kojim bi se pokušao sniziti očni tlak do normalnih vrijednosti.