Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Transplantacija rožnice

Operacije transplantacije rožnice obavljamo bez liste čekanja.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Fuchsova endotelna distrofija

Što je Fuchsova distrofija?

Fuchsova endotelna distrofija (FED) rožnice je sporo progresivni degenerativni poremećaj rožnice kojeg karakterizira odumiranje endotelnih stanica rožnice, tj. onih stranica koje održavaju prozirnost tkiva rožnice. Nažalost, gubitak endotelnih stanica je trajan i progresivan jer one nemaju mogućnost obnove. Bolest se može nasljeđivati autosomno dominantno iako je većina slučajeva sporadična, ali su također bitni genetski i okolišni predisponirajući faktori kao što su starija životna dob i ženski spol. Gubitak endotelnih stanica također može biti potaknut intraokularnim traumama ili operacijama kao što je npr. operacija mrene. Iako se mogu vidjeti rani znakovi bolesti kod ljudi u njihovim 30-im i 40-im godinama, bolest rijetko uzrokuje oštećenja vida prije 50-e ili 60-e godine.

Koji su simptomi bolesti?

Bolest ima 3 stadija te ovisno stanju rožnice karakterizira se zamagljenjem vida do bolnosti i nelagode.
  1. stadij bolesti karakteriziran je postupnim stvaranjem ogoljelih regija u unutrašnjosti rožnice na kojima nema endotelnih stanica (znano pod nazivom „cornea guttata“) u posljedičnog zadebljanja rožnice
  2. stadij karakteriziran je dekompenzacijom endotela s posljedničnim zamućenjem centra rožnice, a time i zamagljenjem vida koji je na početku lošiji ujutro, a popravlja se tijekom dana. Do edema epitela dolazi kada se debljina strome poveća za 30%.
  3. stadij je karakteriziran trajnim edemom epitela i bulama (buloznom keratopatijom) koje pacijentu prouzrokuju bol i nelagodu te osim slabog vida bolesnik ima i trajno bolno oko.

Metode liječenja:

Liječenje je u početku usmjereno na smanjivanje rožničnog edema i ublažavanje boli. Kapi i mast natrij-klorida te sniženje intraokularnog tlaka mogu privremeno ublažiti edem. Kapi za lubrikaciju oka i terapeutske meke kontaktne leće se koriste kako bi se ublažila bol i zaštitili izloženi živčani završeci. Stražnja lamelarna (slojevita) transplantacija se radi u bolesnika kad nisu nastale promjene u punom sloju rožnice dok se perforativna transplantacija koristi u najtežim slučajima kod ireverzibilno zamućenih rožnica.