Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Transplantacija rožnice

Operacije transplantacije rožnice obavljamo bez liste čekanja.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Herpetični keratitis

Što je herpetični keratitis?

Herpes virusa keratitis (HSK) je nakon mrene drugi vodeći uzrok sljepoće u razvijenim zemljama, prvenstveno zbog recidivirajuće prirode. Osam je poznatih herpes virusa od kojih je najčešći uzrok keratitisa HSV-1 i odgovoran je za 78%-98% slučajeva. Ovisno o vrsti zahvaćenog tkiva, herpetična očna bolest može zahvaćati razne dijelove oka, a vrlo često zahvaća rožnicu gdje uzrokuje primarnu infekciju i stromalni keratitis koji se vrlo često ponavlja i iza sebe ostavlja neproziran ožiljak rožnice opskrbljen krvnim žilama.

Koji su simptomi bolesti?

Površinska herpetična upala rožnice najčešće započinje jednostrano s osjetljivošću na svjetlo, suzenjem oka, crvenilom, osjećajem stranog tijela u oku i padom vida. U epitelu se razvijaju zamućenja koja na površini rožnice stvaraju defekte različitih oblika poput točkica, grančica, zvjezdica… Kasnije u tijeku bolesti površina rožnice zaraste, ali se unutar rožnice formira zamućenje koje ukoliko je smješteno u centru onemogućuje dobar vid.

Kako se postavlja dijagnoza bolesti?

Za dijagnozu je važna klinička slika, a moguća je izolacija virusa iz obriska rožnice. U prvoj fazi bolesti bojenjem površine rožnice vidi se tipična promjena u obliku grančice (ili nekog drugog oblika defekta epitela), a u kasnijoj fazi uočljiv je ožiljak rožnice s krvnim žilama.

Metode liječenja:

U liječenju se koriste virostatici lokalno i sistemski, debridment, antibiotici i vitamini. Za liječenje se koriste lijekovi kao i kod površinskog keratitisa i prednja lamelarna (slojevita) keratoplastika  dok je kod stromalnih ožiljaka rožnice s ili bez neovaskularizacije rožnice indicirana  (perforativna transplantacija rožnice).