Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Blog

Kako postići i očuvati dobar vid u svakoj životnoj dobi? Čitajte savjete naših oftalmologa i predložite nam teme o kojima želite znati više.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Snimanjem oka do ranog otkrivanja Alzheimerove bolesti?

Snimanjem oka do ranog otkrivanja Alzheimerove bolesti?
Testiran je novi dijagnostički aparat koji koristeći polarizirano svijetlo može otkriti i izmjeriti depozite amyloida (biomarkeri Alzheimreove bolesti) na mrežnici oka. To može omogućiti jeftin, neinvazivni, udoban i potencijalno široko dostupan test za rano otkrivanje Alzheimreove bolesti.
Nedavno je na međunarodnom kongresu o Alzheimerovoj bolesti u Torontu profesorica fizike i astronomije sa sveučilišta u Ontariu, Kanadi, predstavila novi dijagnostički aparat pomoću kojeg bi se preko snimanja oka ranije mogla otkriti Alzheimerova bolest (AD).

AD je bolest mozga koja svojim napredovanjem uzrokuje zaboravljivost, gubitak pamćenja, poremećaj mišljenja te promjene u ponašanju i osobnosti pacijenta. Danas se ova bolest nalazi na 4. mjestu kao uzročnik smrti u SAD-u. Zahvaća kratkotrajno pamćenje te uništava neurone i veze u moždanoj kori što dovodi do značajnog gubitka moždane mase.
 

Simptomi

Simptomi koji se javljaju kod pacijenata su brzo zaboravljanje, teškoće u čitanju i pisanju, otežano pronalaženje riječi u govoru. Oboljeli više ne mogu uspješno obavljati svoju profesiju, pokazuju promjene u karakteru, smanjuje im se orijentacija u prostoru i vremenu, postupno postaju nezainteresirani i depresivni, postaju ovisni o drugima, a na kraju i vezani za krevet.
 

Dijagnoza AD snimanjem oka - polarimetrija

Amyloid beta proteinski depoziti u mozgu su poznati dijagnostički biomarkeri za AD koji se mogu taložiti mnogo godina prije ispoljavanja simptoma bolesti. Danas se njihova prisutnost mjeri PET skeniranjem mozga.

Međutim, depoziti amyloida se također mogu pojaviti na retini ili mrežnici, produženim dijelu mozga. Znanstvenici tvde da se amyloid (protein) sintetizira iz neuralnih stanica u oku, na isti način na koji se produciraju u mozgu oboljelog od AD, pojavljujući se također i na retini (mrežnici) i u vitreusu (staklovini oka).

Novi dijagnostički aparat koristeći polarizirano svijetlo može otkriti i izmjeriti depozite amyloida na retini. Također postoji dokaz za izmjenu između cerebralne spinalne tekućine koja sadrži amyloid i vitreusa (gela u oku). Dijagnostički aparat koristi polarizirano svijetlo (polarimetrija) te može omogućiti jeftin, neinvazivni, udoban i potencijalno široko dostupan test za rano otkrivanje amyloida- koji bi se mogao provesti u oftalmološkoj ambulanti.
 

Istraživanje Alzheimerove bolesti

Za sada je istraživanje obavljeno na mrežnicama ljudi od kojih su 20 imali Alzheimerovu bolest te na 22 zdrava pacijenta, te istovremeno na mrežnici psa. Kod snimke mozga pokazalo se da prisutnost amyloida nije uvijek u korelaciji s aktivnosti bolesti. Ovaj dijagnostički aparat također može mjeriti veličinu depozita amyloida kao i različite interakcije s polariziranim svjetlom te ima prednost nad fluoresceinsckom angiografijom. Polarimetrija je pokazala vrlo visoku osjetljivost za ovu bolest. Idući korak je testiranje uređaja klinički na pacijentima koji su oboljeli od Alzheimerove bolesti.
 

Prednost ranog otkrivanja Alzheimerove bolesti

Budući da je poznato kako prve patološke promjene vezane za Alzheimerovu bolest nastaju 20 – 30 godina prije pojave prvih simptoma bolesti, rano otkrivanje bolesti omogućilo bi prevenciju bolesti i/ili primjenu adekvatne terapije s ciljem usporavanja napredovanja bolesti.

dr. Marija Antičić, spec. oftalmolog

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja: