Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Dijabetes i retina

Operacija ablacije retine 365 dana u godini unutar 24 sata u lokalnoj ansteziji.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Ablacija retine

Što je ablacija retine?

Ablacija retine ili odljepljenje mrežnice je hitno stanje koje se treba operirati što prije je moguće. Prilikom ablacije, retina pukne i stvori se retinalna rupica. Kroz retinalnu rupicu ulazi očna vodica i odljepljuje retinu od očne pozadine.

ABLACIJA RETINE SPLIT

Koji su simptomi ablacije?

Pacijent vidi stvaranje tamnih zavjesa. Kad odljepljenje dosegne centar vida ili makulu, što se može dogoditi unutar 1-2 dana, vid postaje jako slab i ne može se više čitati niti prepoznavati osobe.

Kako se liječi ablacija retine?

Abalacija retine se liječi operacijom koja se naziva vitrektomija. Kako se retina prehranjuje samo dok je zalijepljena za očnu pozadinu, svako retinalno odljepljenje ili ablacija trajno oštećuje retinu. Zbog toga je operaciju potrebno izvršiti što prije i svako čekanje rezultira lošijim rezultatom nakon operacije. U oftalmološkoj klinici Svjetlost operaciju možemo organizirati u optimalnom vremenu. Operacija se radi u lokalnoj anesteziji sa sedacijom. To znači da pacijent dobije blokadu pored oka i u venu lakta lijekove za smirenje. Takav način operacije je potpuno bezbolan. Operacija traje u prosjeku oko sat vremena. Nakon operacije pacijent može ići kući isti dan.

Prilikom vitrektomije ulazi se u oko na 4 male rupice veličine 1 milimetar na bijelom dijelu oka (bjeloočnici). Tijekom operacije odstranjuje se staklovina oka, koja je bolesna i izazvala je ablaciju. Staklovinu kasnije nadomješta normalna očna vodica koju oko samo proizvodi i oko normalno funkcionira. Nakon odstranjenja staklovine, identificiraju se rupice na retini, retina se naliježe i rupice se lijepe laserom.

Što se stavlja u oko nakon operacije ablacije?

Na kraju operacije u oko se stavlja plin ili silikonsko ulje da održi retinu prilijepljenom dok se retina u potpunosti ne zalijepi. U Klinici Svjetlost najveći dio operacija ablacije završavamo plinom. Prednost plina je što sam izlazi iz oka nakon 2-6 tjedana te nije potrebno ići na dodatnu operaciju vađenja silikonskog ulja. U slučajevima ablacija koje nisu na vrijeme otkrivene ili su komplicirane i imaju ožiljke u oko se stavlja silikonsko ulje koje se onda vadi iz oka za nekoliko mjeseci, ali može ostati i godinama ukoliko je oko jače oštećeno. Koji put, posebno kod teških ablacija, potrebno je operirati više puta da se postigne uspjeh.

Koliko traje oporavak i kako se ponašati u postoperativnom tijeku?

Oko nakon operacije nije jako crveno niti bolno, a oporavak je brz. Treba ukapavati kapljice i mast tijekom par tjedana, a oko mora biti zatvoreno samo jedan dan. Kontrolni pregledi se zakazuju dan nakon operacije, 7 dana nakon operacije i 2-3 tjedna nakon operacije. Već nakon 10-ak dana kod nekompliciranih ablacija pacijent se može vratiti svakodnevnim aktivnostima. Unutar 10-ak dana potrebno je mirovanje i pozicioniranje tijela obično na bokovima ili sjedenje glavom prema dolje. Cijelo vrijeme dozvoljeno je čitanje, rad na laptopu ili gledanje televizije drugim okom.

Zašto očna klinika Svjetlost?

Kod ablacije retine vrijeme igra ključnu ulogu, zato nam se javite što prije da možemo odmah organizirati operaciju za vas kako bismo spasili dobru funkciju vida, jer odugovlačenje operacije nije dobro za konačni rezultat. Posebna prednost naše oftalmološke Klinike je mogućnost organizacije operacije unutar 24 sata, operacija u lokalnoj ansteziji i odlazak kući isti dan, te završetak operacije plinom. Prilikom svake operacije, iako se operacija radi u lokalnoj anesteziji, prisutan je liječnik anesteziolog koji kontrolira krvni tlak, otkucaje srca, disanje, kisik u krvi i visinu šećera i po potrebi može dodatno intervenirati.

Vrhunska tehnologija i profesionalnost

5 retinologa i 2 retinalna kirurga te 5 retinalnih ambulanti s paralelnim odvijajanjem dijagnostike i liječenja retine svakodnevno.