Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Dijabetes i retina

Operacija ablacije retine 365 dana u godini unutar 24 sata u lokalnoj ansteziji.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Dijabetička retinopatija

Dijabetes i oko

Dijabetes je vodeći uzrok sljepoće i lošeg vida radno sposobne populacije u svijetu. Oko, nažalost, vrlo često stradava zbog dijabetesa pri čemu niti jedan dio oka ne mora ostati pošteđen. Oko dijabetičara sklonije je nastanku različitih upala i degenerativnih procesa, a dolazi i do ranijeg nastanka katarakte. Najvažnija komplikacija dijabetesa na oku je dijabetička retinopatija.

Što je dijabetička retinopatija?

To je komplikacija dijabetesa kod koje dolazi do oštećenja unutarnjeg sloja oka koji je građen od živčanih stanica, a zove se retina ili mrežnica. Mrežnica ima ključnu ulogu u vidu kod čovjeka jer se svjetlost koja ulazi u oko unutar živaca mrežnice pretvara u električni impuls koji vidnim živcem putuje u mozak te na taj način vidimo. Dijabetes je mikroangiopatija, tj. bolest malih krvnih žila, stoga je oko posebno pogođena mrežnica koja ima vrlo male krvne žilice.

Koji su simptomi dijabetičke retinopatije?

Slabljenje vida je glavni znak dijabetičke retinopatije. Do slabljenja vida dolazi zbog dva razloga. Prvi je kada krvne žilice u centru oka zbog povišene razine šećera postanu propusne pa nastaje edem ili oteklina u centru oka (žuta pjega). To stanje nazivamo dijabetičkim makularnim edemom. Tekućina koja je izašla iz krvnih žila oštećuje živčane stanice koje onda degeneriraju, što dovodi do slabljenja centralnog vida.

Drugi način na koji dijabetes slabi vid jest kada zbog dugogodišnjeg dijabetesa dolazi do začepljenja krvnih žilica oka. U tom je slučaju odgovor oka na ishemiju (pothranjenost) razvoj neovaskularizacija ili divljih krvnih žila. Ovaj stadij dijabetičke retinopatije naziva se proliferativom dijabetičkom retinopatijom. Novonastale krvne žile imaju vrlo nestabilnu stijenku koja često pukne te nastaje krvarenje u oku ili hemoftalmus. Osoba to primijeti kao naglo slabljenje vida ili osjećaj kao da se spustila magla ispred oka. Ako se stanje ne liječi, uz krvne žilice raste i vezivno tkivo koje zbog kontraktilnih svojstava odiže mrežnicu. To je vrlo opasno stanje i vrlo je zahtjevno za liječenje.

Kako se liječi dijabetička retinopatija?

U početku je glavni način liječenja bilo lasersko liječenje kojim su se koagulirale  propuštajuće krvne žilice retine. Danas su standard u liječenju i makularnog edema i dijabetičke retinopatije intravitrealne injekcije iz grupe lijekova anti-VEGF. Injekcije se daju nakon lokalne anestezije kapima kroz bjeloočnicu i potpuno su bezbolne. Liječenje se provodi mjesečno tijekom nekoliko mjeseci ili godina. Uz pomoć ovih injekcija postižu se bolji rezultati nego nakon laserskog liječenja jer laser oštećuje i okolno zdravo tkivo. Često se postiže i poboljšanje vida, a ne samo stabilizacija postojećeg vida. Nakon poboljšanja vida injekcijama liječenje se dopunjuje klasičnim laserskim liječenjem koje onda trajno konzervira postojeće stanje. U našoj oftalmološkoj Klinici posjedujemo najmoderniji laser fotokoagulator Pascal koji je značajno manje bolan, a postupak je višestruko kraći i odvija se u manje seansi.

Zašto je važno rano otkrivanje i liječenje dijabetičke retinopatije?

Kod uznapredovale dijabetičke retinopatije novostvorene žilice i ožiljci uništavaju zdravo tkivo retine bilo krvarenjem ili začepljivanjem zdrave cirkulacije. Ranim liječenjem injekcijama i laserom postiže se uništavanje tih novonastalih krvnih žila. Njihov razvoj može se i prevenirati ako se na vrijeme započne liječenje injekcijama i laserom.

Što ukoliko je dijabetička retinopatija uznapredovala?

Ukoliko je dijabetička retinopatija uznapredovala u teži stupanj proliferativne dijabetičke retinopatije gdje novostvorene žilice i ožiljci bujaju i krvare u oko te uništavaju i odlijepljuju retinu, jedini je način liječenja operacijom. Operacija se zove vitrektomija, a za pacijenta je potpuno bezbolna. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji, nakon čega osoba može ići kući. Danas se, s obzirom na napredak tehnike operiranja i tehnologije, ove operacije rade što ranije jer su minimalno invazivne pa je vidni rezultat bolji.

Kako prevenirati razvoj dijabetičke retinopatije?

Potrebno je učiniti sve kako do ove teške komplikacije ne bi niti došlo. Zbog toga je za svakog dijabetičara potrebna redovita kontrola očiju i to barem jednom godišnje. Pregled obavezno mora sadržavati širenje zjenica i uvid u očnu pozadinu, a ne samo ispitivanje vida jer promjene mogu biti prisutne iako još pacijent ne primjećuje slabljenje vida.

Zašto očna klinika Svjetlost?

Posebna prednost naše klinike u liječenju dijabetičke retinopatije je u činjenici da imamo liječnike koji se isključivo bave liječenjem ove bolesti. Sva dijagnostika i terapija može se obaviti isti dan. Naši dijagnostički uređaji su najmoderniji i omogućuju preciznu dijagnozu i planiranje liječenja. Pascal laser te 25 i 27g vitrektomija omogućuju bezbolno i minimalno invazivno liječenje, oporavak je brži i nema odgađanja niti čekanja na zahvat.

Vrhunska tehnologija i profesionalnost

5 retinologa i 2 retinalna kirurga te 5 retinalnih ambulanti s paralelnim odvijajanjem dijagnostike i liječenja retine svakodnevno.