Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Dijabetes i retina

Operacija ablacije retine 365 dana u godini unutar 24 sata u lokalnoj ansteziji.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Strano tijelo u dubini oka

Strano tijelo u oku 

Strano tijelo u oku može biti bilo što – od čestice prašine, biljaka, stakla do metala. Kada se strano tijelo nađe u oku, to znači da je probilo rožnicu i bjeloočnicu te oštetilo unutarnje strukture oka kao što su šarenica, leća ili u najtežim slučajevima mrežnica ili retina. Mrežnica je najdublja struktura oka koja nam omogućuje pretvaranje svjetlosnog podražaja u živčani signal koji se prenosi u mozak, gdje se stvara slika koju vidimo. Strana tijela koja ulaze u oko velikom brzinom predstavljaju najveću prijetnju za oko.
  OFTALMOLOŠKA KLINIKA SPLIT

Koji su najčešći simptomi stranog tijela?

Simptomi stranog tijela u oku najčešće su: osjećaj nelagode ili pritiska u oku, bol, suzenje, fotoosjetljivost, povećano treptanje, nemogućnost otvaranja oka, crvenilo ili podljev oka. Strana tijela najčešće izazivaju ogrebotine ili porezotine/erozije rožnice. Te su ozljede obično minorne i prolaze pod terapijom antibiotskim kapljicama te stavljanjem terapeutske meke kontaktne leće. Ako se uz navedene simptome javlja i curenje tekućine ili krvi iz oka ili naglo slabljenje vida, morate se hitno javiti oftalmologu jer postoji veliki rizik da je riječ o stranom tijelu koje je probilo u unutrašnjost oka. Najčešće takve ozljede nastaju kod lupanja čekićem o metal.

Pregled oka sa stranim tijelom

Na pregledu će vam oftalmolog ukapati kapljice za anesteziju oka da bi vas mogao detaljno pregledati i izvaditi strano tijelo s rožnice ili konjunktive. Obojit će oko bojom fluoresceina da bi se vidjelo kolike su porezotine u kojima se ta boja nakuplja i postoji li znak da je probijena rožnica. Obavezan dio pregleda je i širenje zjenica kapljicama kako bi se detaljno pregledalo unutrašnje strukture oka. Strano tijelo može se direktno vidjeti. Ukoliko postoji krvarenje, tada se pregled dopunjuje i ultrazvukom oka.

Kako se vadi strano tijelo iz dubine oka?

Ako je riječ o probijajućoj ozljedi sa stranim tijelom u oku, pacijent se podvrgava operativnom zahvatu uklanjanja stranog tijela i šivanju rožnice ili spojnice. Ako je strano tijelo smješteno u očnoj jabučici, potrebna je dubinska operacija vitrektomija sa zbrinjavanjem retine. Katkad se nakon takvih vrsta ozljeda može razviti i traumatska mrena pa je potrebna i operacija mrene u istom aktu. U klinici Svjetlost radimo minimalno invazivnu vitrektomiju na male otvore od 1mm. Strano tijelo iz oka vadi se specijalnim pincetama ili magnetima. Ovisno o veličini jedan od otvora se mora proširiti da bi se strano tijelo moglo izvaditi iz oka. Sve ozljede uzrokovane stranim tijelom moraju se zbrinuti lokalno antibiotskim kapljicama, a dubinske ozljede i sistemskim antibioticima jer postoji veliki rizik od bakterijske infekcije.

Kakva je prognoza?

Probijajuće ozljede mogu izazvati zamućenja rožnice koja se mogu riješiti transplantacijom rožnice, ozljede leće koje uzrokuju mrenu te ozljede retine koje mogu uzrokovati ablaciju, odnosno odvajanje retine, zbrinjavaju se vitrektomijom. Konačni vid ovisi o oštećenju koje je strano tijelo uzrokovalo u unutrašnjosti oka, ali i o brzini i vještini zbrinjavanja ozljede.

Zašto očna klinika Svjetlost?

Operativni zahvat možemo organizirati unutar 24 sata tijekom 365 dana u godini. Prilikom ozljede oka možemo zbrinuti i ozljedu rožnice, šarenice, operirati traumatsku mrene te izvaditi strano tijelo i popraviti oštećenja na retini. Operacije radimo u lokalnoj anesteziji uz prisutnost anesteziologa koji prati vitalne parametre. S obzirom da je kod probijajućih ozljeda jako važno reagirati brzo, pogotovo zbog rizika od infekcije, šasne za bolji oporavak su veće. Nakon operacije pacijent može boraviti u našem stacionaru uz 24h njegu te primjenu intravenskih antibiotika i svakodnevni nadzor od strane liječnika uz mogućnost ponovne intervencije.

Vrhunska tehnologija i profesionalnost

5 retinologa i 2 retinalna kirurga te 5 retinalnih ambulanti s paralelnim odvijajanjem dijagnostike i liječenja retine svakodnevno.