Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Starosna dioptrija

Rješavamo dioptriju za čitanje ugradnjom multifokalnih i leća s proširenim rasponom vida u pacijenata koji nemaju mrenu.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Starosna dalekovidnost (presbiopija)

Što je starosna dalekovidnost?

Presbiopija ili starosna dalekovidnost dio je prirodnog procesa starenja oka. Počinje se javljati u ranim četrdesetim godinama. Uzrokovana je smanjenom mogućnošću mišića u oku koji savijaju našu prirodnu leću (leća ima oblik diska pri gledanju na daljinu, a nalikuje kugli kada gledamo na blizinu). Također se s godinama događaju i promjene u strukturi leće i ona gubi elastičnost koju je imala u mladosti.

Proces slabljenja akomodacije (mogućnosti izoštravanja slike na blizinu) završava otprilike u šezdesetoj godini i tada osobama koje dobro vide na daljinu, za čitanje treba dioptrija +3.00.

Postoji više mogućnosti korekcije starosne dalekovidnosti. Jedna mogućnost je nošenje naočala ili kontaktnih leća. Danas se sve veći broj pacijenata odlučuje na operativnu korekciju starosne dalekovidnosti. Radi se o operativnom postupku pri kojem se prirodna leća oka zamjenjuje umjetnom lećom koja omogućuje odličan vid na različitim udaljenostima. Rješavanjem potrebe za nošenjem naočala znatno se poboljšava kvaliteta života.

Koji su simptomi starosne dalekovidnosti?

Glavni simptom presbiopije je otežano fokusiranje slike i zamućen vid na blizinu, osoba ju najčešće primijeti kada kod čitanja slova postanu nejasna i premala. Kod dužeg gledanja na blizinu dolazi do naprezanja i umora očiju, koju često prati suzenje, ponekad i glavobolje. Ove su smetnje jače izražene u uvjetima slabijeg osvjetljenja.

Kako korigirati starosnu dalekovidnost?

Starosnu dalekovidnost korigira se ugradnjom multifokalnih intraokularnih leća ili leća s proširenih rasponom vida (tzv. Symfony leće). Odabir optimalne leće za svakog pacijenta ovisi o zdravlju oka i vidnim potrebama pacijenta.