Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Plastični zahvati

U Svjetlosti izvodimo sve vrste zahvata na vjeđama kako bi se uspostavila normalna funkcija oka.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Distiroidna orbitopatija

U nekim slučajevima pacijenti s poremećajem rada štitnjače imaju problema s očima (crvenilo, osjetljivost, osjećaj pritiska, "izbuljen" pogled, dvoslike). Do tih promjena dolazi zbog skupljanja protutijela štitnjače u strukturama oko očiju prvenstveno u mišićima i masnom tkivu u očnoj duplji što dovodi do guranja samog oka prema van. Promjene u mišićima dovode do poremećaja u pokretljivosti oka što uzrokuje dvoslike. Osim subjektivnih smetnji koje bolest izaziva posljedično izaziva promjene i na očima. Najtipičnija promjena su izbuljene oči koje osim estetskog izgleda pacijenta mogu ostaviti trajne posljedice na površinu samog oka jer se oko suši zbog nemogućnosti normalnog treptanja i zatvaranja oka.

Isto tako pacijent može imati problema s duplom slikom jer zbog promjena na mišićima koji pokreću oko jedno oko nije u stanju pratiti drugo prilikom gledanja. Uz obavezno internističko liječenje bolesti štitnjače često je potrebno i dodatno oftalmološko liječenje. Kada lijekovima i botoxom nije moguće poboljšati stanje rade se operacije na vjeđama i mišićima oka. Takve se operacije izvode u lokalnoj anesteziji. Prilikom operacije na vjeđama njene se strukture produžuju kako bi se ispravilo skraćivanje i skupljanje tkiva izazvano zbog poremećaja hormona štitnjače. Prilikom operacije na očnim mišićima, ispravlja se strabizam i poboljšava pokretljivost oka koji su posljedica gubitka elastičnosti mišića. Nakon operacije na mišićima preporučuje se tri tjedna suzdržavanja fizičkih aktivnosti, izbjegavanje zadimljenih prostora i terapija kapljicama.