Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Djeca i strabizam

Svjetlost je jedina ustanova u Jugoistočnoj Europi koja pruža kompletnu oftalmološku uslugu pregled, liječenje i operacije djece od rođenja do 18 godina.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Određivanje dioptrije

Najčešći razlog zbog kojeg djeca dolaze na pregled očiju je dioptrija (kratkovidnost, dalekovidnost, astigmatizam). Obično kod male djece roditelji primijete da dijete ne vidi jer približava knjige i igračke, gleda televiziju na kratkoj udaljenosti ili stišće oči i učestalo žmirka kod pokušaja fiksiranja udaljenih predmeta. Kod starije djece najčešće problemi nastaju kada djeca ne vide čitati sa školske ploče.

DIOPTRIJA Djeca koja imaju refrakcijsku grešku nakon dugotrajnijeg čitanja ili igranja igrica tuže se i na glavobolje. To se događa jer zbog izrazite prilagodljivosti dječjeg oka dijete samo nesvjesno korigira svoju dioptriju te dobro vidi, ali ulaže dodatni napor koji ga umara, a u nekim slučajevima može dovesti i do oštećenja u vidnom sustavu.

S obzirom na to da je dječje oko u razvoju, svaku refrakcijsku grešku potrebno je ispravno korigirati. Za korigiranje refrakcijskih grešaka djeci se daju naočale ili kontaktne leće.