Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Lasersko skidanje dioptrije

Prof. dr. sc. Nikica Gabrić izveo je prvo lasersko skidanje dioptrije u Hrvatskoj. Klinika Svjetlost bavi se laserskim skidanjem dioptrije već 22 godina.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Druge metode korekcije dioptrije: ugradnja fakičnih leća

Kod osoba koje imaju iznimno visoke dioptrije (preko -10.0 ili +6.00) ili se na pregledu otkrije da su njihove rožnice (prednji prozirni dio oka) pretanke za djelovanje lasera ili posjeduju neke nepravilnosti na rožnici zbog čega bi ih lasersko skidanje dioptrije podvrglo riziku komplikacija, postoji mogućnost ugradnje fakičnih leća (Implantable Collamer lens-ICL, Verisyse, Veriflex) u oči.

FAKIČNE LEĆE Fakične leće ugrađuju se u prednji dio oka (ispred ili iza zjenice), bez vađenja prirodne leće te funkcioniraju kao kontaktna leća u oku, samo što pacijent nema nikakvu brigu oko njih niti ih osjeti.

Operacija se izvodi kroz male rezove kojima najčešće nije potrebno ni šivanje. Operativni zahvat je gotovo u potpunosti lišen komplikacija i iznimno je poštedan po sve strukture oka (ne uklanja se ni jedna struktura oka). Izrazito je pogodan za mlade osobe (između 20 i 50 godina) koje još imaju mogućnost akomodacije oka, tj. prilagodbu izoštravanja slike i na daljinu i na blizinu. Također, zahvat je reverzibilan tj. leća se može izvaditi iz oka (oku se vraća dioptrija) bez dodatnih oštećenja (u slučaju porasta dioptrije i potrebe za ugradnjom jače leće ili dolaska nove značajno bolje tehnologije).

Postoji nekoliko vrsta takvih leća (Implantable Collamer lens-ICL, Verisyse, Veriflex) koje omogućuju tretiranje spektra dioptrija od -23 dioptrije do +21 dioptrije te 6 cilindara astigmatizma. 

Implantable Collamer lens (ICL)

Leće se ugrađuju iza zjenice (u stražnju očnu sobicu između šarenice i prirodne leće). Trenutno se smatraju najkvalitetnijim rješenjem za osobe koje nisu pogodni kandidati za lasersko skidanje dioptrije, a dolaze u spektru dioptrija od -0,50 do -18 te +0,50 do +8, korigiraju i astigmatizam do 6 dioptrija. U usporedbi s ostalim generacijama fakičnih leća imaju veću optiku te su pogodne i za osobe s velikim promjerom zjenica. Također, zbog položaja leće u oku primijećeno je da kod osoba s velikim minus dioptrijama značajno popravljaju vidnu oštrinu u odnosu na naočale i kontaktne leće. Građena je od biokompatibilnog materijala te ne uzrokuje imunološku reakciju oka, a ima i svojstvo anti-refleksije i UV zaštite.

UGRADNJA FAKIČNIH LEĆA U SPLITU

Verisyse/Veriflex

Leće se ugrađuju ispred zjenice na šarenicu. Daju odličnu kvalitetu vida osobama s visokim dioptrijama, a danas se ugrađuju kada je iznos dioptrije veći od spektra dioptrija ICL leća te kod osoba sa slabim potpornim aparatima oka koji nije u mogućnosti držati leću iza zjenice. Leće na tržištu postoje više od 20 godina i uz njih je najveće svjetsko iskustvo koje ukazuje na izvrsne rezultate i stabilnost zahvata.

INTRAOKULARNE LEĆE SPLIT