Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Lasersko skidanje dioptrije

Prof. dr. sc. Nikica Gabrić izveo je prvo lasersko skidanje dioptrije u Hrvatskoj. Klinika Svjetlost bavi se laserskim skidanjem dioptrije već 22 godina.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Metoda PRK (fotorefraktivna keratektomija)

Fotorefraktivna keratektomija (PRK) je najstarija laserska procedura za remodeliranje rožnice koja je kroz godine doživjela niz unapređenja. Remodeliranje rožnice excimer laserom kod PRK metode izvodi se na površini rožnice nakon uklanjanja epitela (površnog obnovljivog sloja rožnice).

Operacija je pogodna za osobe s minus dioptrijama, s astigmatizmom do 3,0 dioptrije, kod blagih nepravilnosti rožnice, kod tankih rožnica te kod ožiljaka na površini oka. 

OPERACIJA OKA PRK SPLIT

Fotorefraktivna keratektomija (PRK)

PRK je najstarija metoda laserskog skidanja dioptrije i prvi puta je izvedena 1987. godine. Metoda podrazumijeva mehaničko uklanjanje epitela (površnog obnovljivog sloja rožnice) te potom remodeliranja rožnice s excimer laserom. Epitel se najčešće uklanja nožićem ili rotirajućom četkicom. Po završetku tretmana na oku ostaje „ranica“ kojoj treba 3-5 dana da zacijeli. Sam operativni zahvat nije bolan, ali postoperativni oporavak kod ove metode može biti nelagodan. U pravilu se i na oporavak vidne oštrine čeka do cijeljenja epitela, a do potpune stabilizacije kvalitete vida često je potrebno i nekoliko tjedana. Danas se u pravilu epitel skida mehanički kod ponovljenih operacija te kod određenih nepravilnosti rožnice, dok se u drugim slučajevima pristupa nekoj od modernijih inačica metode.

Transepitelna fotorefraktivna keratektomija

(T-PRK, TransPRK, No touch PRK). Transepitelni PRK je najnovija metoda PRK kod koje se epitel uklanja excimer laserom. Kompanija Schwind na svojem Amaris laseru omogućuje PRK bez dodira oka tj. i epitelni sloj i dioptrija se uklanjaju laserski u jednom koraku, bez ruke kirurga.

Metoda T-PRK u odnosu na standardni PRK, a osobito inačica da se cijeli zahvat izvodi u jednom koraku, dovela je do značajnog smanjenja postoperativne nelagode i boli kod pacijenta te bržeg cijeljenja oka, a samim time i bržeg oporavka. U očnoj Klinici Svjetlost izvodi se isključivo T-PRK metoda i to na laseru Schwind Amaris 750S.