Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Lasersko skidanje dioptrije

Prof. dr. sc. Nikica Gabrić izveo je prvo lasersko skidanje dioptrije u Hrvatskoj. Klinika Svjetlost bavi se laserskim skidanjem dioptrije već 22 godina.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Zahvat i oporavak

Operativni zahvat i oporavak

Lasersko skidanje dioptrije potpuno je bezbolan zahvat koji se izvodi ambulantno u kapljičnoj anesteziji i pacijent može ići kući pola sata nakon zahvata.

Lasersko skidanje dioptrije traje 5-10 minuta po oku, ovisno o metodi. Izvodi se u anesteziji kapljicama i potpuno je bezbolno. Oko se za vrijeme operacije drži otvorenim uz pomoć posebnog držača za vjeđe kako bi pacijent mogao normalno treptati. Pacijent je tokom cijele operacije budan i instruiran da gleda prema najčešće zelenim fiksacijskim svjetlima.


Moderni laseri opremljeni su sustavima praćenja oka (eye trackeri) u nekoliko dimenzija tako da pacijentov nemir i slučajna pomicanja oka ne utječu na sigurnost i preciznost zahvata.

Postoperativni oporavak

Postoperativni oporavak u pravilu ovisi o metodi skidanja dioptrije. Prvi dan nakon operacije slika je obično mutna (kao da se gleda kroz vodu), ali već sutra dolazi do značajnog bistrenja slike. Najbrži oporavak vida je kod LASIK metode, dok je kod PRK metode potpuni oporavak vida nešto sporiji i ovisi o brzini cijeljenja površine oka. Nakon LASIK-a pacijenti se za dan ili dva mogu vratiti većini uobičajenih životnih aktivnosti, dok je nakon PRK metode potrebno pričekati pet do sedam dana. 

Kod obje metode iznimno je bitno nekoliko dana izbjegavati kontakt očiju s bilo kojom potencijalno nečistom površinom (prsti, vodovodna voda). Kod LASIK-a se ne preporuča pranje očiju vodovodnom vodom 3-4 dana, dok se kod PRK to ne preporuča do cijeljenja površine oka i skidanja terapeutske kontaktne leće. Unutar tjedan dana od operativnog zahvata moguće je vratiti se svim životnim aktivnostima. Zbog opasnosti od onečišćenja, infekcija i iritacije preporuča se izbjegavati kupanje u moru 10-ak dana, a u bazenima barem tri tjedna.

Umjerene sportske aktivnosti dozvoljene su već nakon 5-6 dana, ali grupne sportove s loptom i borilačke sportove trebalo bi izbjegavati barem mjesec dana radi opasnosti od slučajnih ozljeda. Također se mjesec dana ne preporuča ni dizanje teških tereta. Nakon svih zahvata obavezno je dva tjedna kapati kapljice u kombinaciji antibiotik/kortikosteroid te minimalno mjesec dana umjetne suze.

U Klinici Svjetlost u Splitu laserska skidanja dioptrije obavljamo svake srijede. Kontrolni pregled obavlja se sljedeći dan, a preporučene daljnje kontrole su nakon tjedan dana, mjesec dana, tri mjeseca i šest mjeseci nakon zahvata. Sve kontrole u razdoblju od mjesec dana od zahvata uključene su u cijenu zahvata.