Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

PRIVOLA za obradu osobnih podataka u svrhu naručivanja:

Naručivanje za preglede

Službenik za zaštitu osobnih podataka


voditelj@svjetlost.hr

Lasersko skidanje dioptrije

Prof. dr. sc. Nikica Gabrić izveo je prvo lasersko skidanje dioptrije u Hrvatskoj. Klinika Svjetlost bavi se laserskim skidanjem dioptrije već 22 godina.
posjetite nas: posjetite nas na Facebook-u posjetite nas na YouTube-u posjetite nas na Instagram-u posjetite nas na LinkedIn-u

Dijagnostika i tehnologija

Dijagnostički uređaji

Rožnični topografi

OCULUS Pentacam HR i CSO Sirius– rožnični topografi snimaju reljef rožnice i najvažnija su pretraga prilikom izbora kandidata za lasersko skidanje dioptrije. Aparati snimaju prednju i stražnju plohu rožnice. U digitalnom obliku prikazuju kako stvarni reljef rožnice, tako i matematičke modele koje upućuju na postojanje/nepostojanje odstupanja od savršeno zdravog oka. Uz reljef rožnice oba topografa automatski mapiraju aberacije višeg reda rožnice te prikazuju i analiziraju sliku cijelog prednjeg segmenta oka (prednje očne sobice, zjenice, šarenice, gustoću leće).

Pentacam HR smatra se zlatnim standardnom (referentnim uređajem) za topografiju rožnice te u svega nekoliko sekundi učini 100 snimaka rožnice, uz 138000 obrađenih točaka u svega 2 sekunde.

CSO Sirius direktno je povezan sa excimer laserom te omogućava korištenje personaliziranih tretmana.

Aberometri

Luneau Visionix Aberometar i CSO IRX aberometar mapiraju aberacije nižeg (dioptriju) i višeg reda cjelokupnog oka. Podatak o aberacijama se dobiva iz analize preko 1500 točaka. Objektivni podaci o dioptriji potpuno uklanjaju mogućnost pogrešne korekcije te smanjuju potrebu pacijenta za odlukom o najboljoj kvaliteti slike (točnoj dioptriji). Laserskom korekcijom aberacija višeg reda primarno se poboljšava kvaliteta noćnog vida (smanjuje se rasap svjetla). CSO IRX aberometar direktno je povezan s excimer laserom i omogućava korištenje personaliziranih tretmana.

Pupilometar

CSO pupilometar mijenjanjem uvjeta osvjetljenja tokom snimanja mjeri veličinu zjenice u svim svjetlosnim uvjetima. Podatak o najvećem promjeru zjenice (zjenica noću) bitan je za planiranje laserskih zahvata kako bi zona skidanja dioptrije bila šira od najšire zjenice, te se time sprječava rasipanje svjetla po noći.

Način izvođenja pretraga

Pacijent sjedne za uređaj, osloni glavu i uređaj automatski snima rožnicu kod rožničnih topografa, odnosno aberometrijski profil cijelog oka kod aberometara. Pretraga je bezbolna, snimanje traje nekoliko sekundi. Pretraga nije štetna, a nalaz se odmah dobiva u digitalnom obliku, odnosno ispisan na pisaču.

Laserska tehnologija

Schwind Amaris 750Hz

(Schwind High Tech Solutions, Njemačka) – excimer laser za skidanje dioptrije. Laser se smatra trenutno najnaprednijim na tržištu – ima najveću brzinu rada (750 Hz) u odnosu na konkurenciju.

O brzini lasera ovisi brzina skidanja dioptrije (Schwindu za 1 dioptriju treba manje od 2 sekunde) te također ima najmanju zraku kojom oblikuje površini rožnice (zraka veličine 0.65 mm, u odnosu na konkurenciju Alcon Wavelight 0.95mm, a AMO 2-6.5mm). Brzina skidanja dioptrije bitna je za preciznost korekcije, a veličina zrake bitna je za kvalitetu i glatkoću oblikovanja površine rožnice. Samim time ovaj laser zbog velike brze skidanja dioptrije ima iznimno precizne rezultate (preko 98% točnosti), a male veličine promjera zrake ostavlja najglađu površinu najsličniju ili čak bolju kod nekih pacijenata nego prirodno oblikovana rožnica.

Osim superiornih tehničkih karakteristika posebnost Schwind Amarisa je i njegov 6D tracker za praćenje položaja i pomicanja oka prilikom operacije: sustav praćenja oka uz horizontalna i vertikalna gibanja oka prati i rotatorna pomicanja oka te statičku i dinamičku ciklotorziju. Statička ciklotorzija uzima u obzir činjenicu da reljef oka ne izgleda jednako pri sjedećem položaju pacijenta (kada se dijagnostički snima oka tj. na slici koja se prenosi u laser kao plan skidanja dioptrije) i ležećem položaju kada se radi operacija. Sustav praćenja oka (tracker) također je najbrži u odnosu na konkurenciju što znači da u milisekundama reagira na pacijentovo pomicanje oka tijekom operacije i na taj način sprječava neželjene rezultate.

Wavelight Allegretto 400Hz

(Alcon Laboratories, USA) – Allegretto je drugi najbrži laser na tržištu koji radi na brzini od 400Hz i treba mu oko 2 sekunde za skidanje jedne dioptrije. Opremljen je dvostruko bržim sustavom praćenja oka tako da isporučuje siguran i točan rezultat i u slučaju pomicanja oka pacijenta. Allegretto je najčešće upotrebljavani laser u Europi s izvrsnim i stabilnim rezultatima.

Abbott iFS Advanced Femtosecond Laser 150Hz

(Abbott Medical Optics, USA) je femtosecond laser za stvaranje flapa. To je trenutno najčešće korišteni femtosecond laser na tržištu s vrlo pozitivnim iskustvima od strane korisnika u zadnjih 10 godina (operirano preko nekoliko milijuna očiju u svijetu na ovom laseru, kod svih drugih lasera iskustvo na operiranim očima se još uvijek broji u tisućama).

Laser se odlikuje iznimno niskim stupnjem komplikacija koje ne ostavljaju nikakvu posljedicu za oko i vid te su ispravljive u istom kirurškom aktu. Također laser nudi mogućnost prilagođavanja oblika i veličine flapa svakoj pojedinoj dioptriji i oku te mogućnost promjene kuta ulaza što povećava postoperativnu čvrstoću rožnice. Gotovo u potpunosti onemogućava kasnija pomicanja flapa u slučaju težih povreda oka.